Boek
Nederlands
Uit liefde doet Ricardo alles om het zijn vrouw Emilia naar de zin te maken. Haar liefde voor hem slaat echter om in minachting. Na Emilia's dood probeert Ricardo te achterhalen wat daarvoor de reden was.
Onderwerp
Huwelijk
Titel
De minachting
Auteur
Alberto Moravia
Vertaler
Marieke van Laake
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Il disprezzo
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2011
254 p.
ISBN
9789028424395 (paperback)

Besprekingen

Jean-Luc Godard verfilmde De minachting van de Italiaan Alberto Moravia in 1963. Het is een van de beroemdste romanverfilmingen uit de twintigste eeuw, met Brigitte Bardot in de hoofdrol. En het is ook een film — elliptisch, gelaagd, ironisch — die de roman uit 1954 nodig heeft om begrepen te worden. Het verhaal is nochtans even eenvoudig als eeuwenoud. Nick Cave heeft er over gezongen, als een van de velen: ‘I travelled this world around / for an answer that refused to be found / I don’t know why and I don’t know how / But she’s nobody’s baby now.’ Ook in De minachting trekt een vrouw haar liefde terug — op een dusdanig onverwachte en radicale manier dat de man, de verteller van het boek, niet anders kan dan zich geminacht voelen. ‘Dit verhaal’, zegt hij op de expliciete manier die dit boek en het oeuvre van Moravia kenmerkt, ‘wil het relaas zijn van hoe Emilia enkele gebreken van mij ontdekte of meende te ontdekken, een oordeel over mij velde en als gevolg daarvan ophi…Lees verder
Alberto Moravia (pseudoniem van Alberto Pincherle, Rome 1907-1990) was journalist en in zijn tijd een van de belangrijkste Italiaanse romanschrijvers. Verschillende van zijn romans zijn verfilmd, waaronder De Minachting (Il Disprezzo, 1954) door Jean Luc Godard (Le Mépris, 1963). Dit boek gaat over een huwelijk waarin de liefde van de vrouw voor haar man verdwenen is, zonder duidelijke aanleiding. Zelfs minacht ze haar man. Het verhaal bestaat voor het grootste deel uit het weergeven van de overpeinzingen en gedachtegangen van de man, die dit maar niet kan begrijpen en probeert achter de oorzaak te komen. Het echte thema van deze roman is existentiële eenzaamheid en de onmacht daar uit te komen. Moravia behandelt dit thema met knappe, vlijmscherpe analyses en rake beschrijvingen. Moravia's romans behoren tot de klassiekers van de 20e-eeuwse Italiaanse vertelkunst. De vertaling geeft de sfeer van de roman mooi weer, in vlekkeloos Nederlands. Normale druk.

Over Alberto Moravia

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Paolo Monti

Alberto Moravia (Rome, 28 november 1907 - aldaar, 26 september 1990) was een Italiaans schrijver. Alberto Moravia was het pseudoniem van Alberto Pincherle; de achternaam Moravia behoorde toe aan de moeder van zijn vader.

Zijn werk verkent vraagstukken van moderne seksualiteit, vervreemding en existentialisme. Hij is onder meer bekend om zijn anti-fascistische roman Il Conformista (De Conformist), die in 1970 de basis vormde voor de film The Conformist, geregisseerd door Bernardo Bertolucci. Andere verfilmde romans van Moravia zijn Il Disprezzo (door Jean-Luc Godard in 1963 als Le Mépris) en La ciociara (door Vittorio De Sica in 1961).

Biografie

Moravia kwam uit een welgestelde familie. Zijn vader Carlo, die joods was, was van beroep architect en schilder. Zijn moeder heette Teresa Iginia De Marsanich en kwam uit Ancona. Alberto was het derde van vier kinde…Lees verder op Wikipedia