Boek
Nederlands

Een roos voor de pijl

Anne Wyckmans (auteur), Frieda Van Raevels (illustrator), Marc de Bel (andere)
Titel
Een roos voor de pijl / Anne Wyckmans ; tek. Frieda Van Raevels ; naar een idee van Marc de Bel
Auteur
Anne Wyckmans
Illustrator
Frieda Van Raevels
Andere
Marc de Bel
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2008
36 p. : ill.
ISBN
9789059324466

Besprekingen

'Spik en Spek leesbox 1' is een verzameling van zes vrolijke, zelfstandig te lezen boekjes over het duo Spik en Spek, een rat en een muisje, ontsproten aan het creatieve brein van kinderauteur Marc de Bel. De boekjes, geschreven door Anne Wyckmans en Kristien Tack, zijn bedoeld voor lezers met het niveau AVI-1 en bestaan uit telkens een kort maar amusant verhaal opgebouwd uit eenlettergrepige woordjes die soms rijmen, soms allitereren en melodieus klinken. Hinderlijk in de tekst is dat de naam van de figuurtjes op een ouderwetse Pol de Beer-achtige manier vervangen zijn door een klein tekeningetje. De inhoud van de boekjes sluit goed aan op de leefwereld van de eerste lezertjes, met thema's als 'vriendschap', 'ongelukjes', 'muziek', 'pijn', 'schuld', 'spelen'... De tekeningen zijn niet erg origineel, maar bieden wel een goede steun bij de tekst. Op de laatste bladzijden van het boekje vindt de lezer telkens 'spik en spel', een aantal bladzijden met oefeningetjes die peilen naar de ken…Lees verder
Spek heeft een boog. Spik brengt hem een pijl. Mus zegt dat hij op een roos moet mikken om te leren schieten. Dat neemt Spek heel letterlijk en hij gaat op bloemen schieten. Boekje uit de serie over Spik en Spek*. Spik en Spek zijn een creatie van Marc de Bel, maar er worden door verschillende schrijvers leesboekjes en rekenoefeningen over geschreven. Een verhaal voor beginnende lezers om zelf te lezen. Het is in de tegenwoordige tijd, met korte, enkelvoudige zinnen met eenlettergrepige woorden, zonder hoofdletters, AVI-S. Het is storend dat er geen namen worden gebruikt, maar vignetjes van de bedoelde figuren. Zo komt er naast de leesoefening ook een geheugentraining bij. Het verhaal is prettig verteld. De illustraties zijn kleurrijk en paginagroot. Na de leestekst staan er nog zeven leesoefeningen in het boekje. Vanaf ca. 6 jaar.

Over Anne Wyckmans

Anne Wyckmans (22 september 1950, Mechelen) is een Vlaams auteur, vooral voor de jeugd.

Anne Wyckmans woont in het Pajottenland. Ze schrijft voor diverse leeftijden, van peuters tot adolescenten. Ze schrijft kinder- en jeugdboeken, toneelstukken, geeft workshops (onder andere) verhalen vertellen en is actief in tal van verenigingen. Van 2001 tot 2006 was Anne Wyckmans ook gemeenteraadslid in Lennik.

Anne werd verpleegster, onthaalmoeder en had een tweedehandszaak. Ze werkte in een vormingsinstelling en gaf les aan onthaalouders, kinderverzorgenden, polyvalent verzorgenden en poetshulpen. Vanaf september 2005 werkte ze in het Vlaams Centrum voor Amateurskunsten.

In 1999 kwam haar eerste boek uit. Ondertussen verschenen tussen 20 en dertig boeken en 4 toneelstukken van haar hand.

Enkele boeken van haar werden ook vertaald in het Frans. Ze trekt regelmatig het land rond als spreker (over haar boeken) en verteller.

Enkele opmerkelijke projecte…Lees verder op Wikipedia