Boek
Nederlands

Het boek zonder tekeningen

B.J. Novak (auteur), Sylvia Vanden Heede (vertaler)
+1
Het boek zonder tekeningen
×
Het boek zonder tekeningen Het boek zonder tekeningen
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Titel
Het boek zonder tekeningen
Auteur
B.J. Novak 1979-
Vertaler
Sylvia Vanden Heede
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The book with no pictures
Editie
2
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2015
[48] p.
ISBN
9789401424875 (hardback)

Besprekingen

Voorleesboek dat jonge kinderen op een bijzondere en grappige wijze kennis laat maken met de wereld van het leesboek. Aanvankelijk wordt de lezer op het verkeerde been gezet door te stellen dat een boek zonder plaatjes saai of vervelend is. Maar als die eenmaal doorheeft dat alles wat er staat geschreven daadwerkelijk moet worden voorgelezen, ook al zijn het de gekste woorden of uitspraken, kan het kinderhart snel worden gewonnen. Wel is het zeer belangrijk dat de voorlezer dit doet met de juiste spreektrant. Als die op eenzelfde wijze wordt gedaan als de auteur het zelf (in het Engels) op een populair filmpje op internet doet, o.a. met veel emotie en geraffineerd gebruik van stemverheffing in combinatie met een perfecte timing, gaat alles goed. Er zijn echter ook voorbeelden op internet te zien waarbij de voorlezer minder effect sorteert. Raadzaam is daarom dat de inhoud en vorm van het boek tevoren worden ‘verkend’ door de voorlezer. Alleen dan zal het verhaal een terechte grote hit…Lees verder

Het boek zonder tekeningen

Hebt u het YouTube-filmpje al gezien van schrijver/acteur B.J. Novak die zijn nieuwe kinderboek voorleest aan een groep kinderen? In een mum van tijd ging het filmpje de wereld rond. Met meer dan 2.400.000 weergaves had ik echt veel verwacht van ‘Het boek zonder tekeningen’, maar helaas heb ik me daar schromelijk in vergist.

Door de fluo-oranje kaft valt het boek zeker op (ook al heeft het dus geen tekeningen) en ook de lay-out is best oké, maar inhoudelijk vond ik het niet veel soeps. Als voorlezer moet je alles zeggen dat in het boek staat, ook al is het nonsens, en dat is eigenlijk het originele element in dit concept. Maar een groep kinderen aan het lachen maken met woorden als poepiekont en apensmoeltje is natuurlijk niet zo moeilijk. Er zit niet echt een duidelijke lijn in dit ‘verhaal’, het is eerder een verzameling van grappig bedoelde ideeën of uitspraken die weinig met elkaar te maken hebben.

'Het boek zonder tekeningen' is een leuke gadget, een fijn…Lees verder

Over B.J. Novak

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Gaelen Hadlett from Brooklyn, NY, USA

Benjamin Joseph Manaly "B.J." Novak (31 juli 1979) is een Amerikaans acteur, stand-upcomedian en scenarioschrijver. Hij verscheen als Ryan Howard in de NBC-sitcom The Office US en is een van de schrijvers van de met verscheidene Emmy Awards bekroonde serie. Ook speelt hij een rol in Quentin Tarantino's film Inglourious Basterds.

Filmografie

Scenarioschrijver

 • The Office US
  • Diversity Day (29 maart 2005)
  • Sexual Harassment (27 september 2005)
  • The Fire (1 oktober 2005)
  • Boys and Girls (2 februari 2006)
  • Initiation (19 oktober 2006)
  • Safety Training (12 april 2007)
  • Local Ad (25 oktober 2007)
  • Chair Model (17 april 2008)
  • Prince Family Paper (22 januari 2009)
  • Dream Team (9 april 2009)

Acteur