Boek
Nederlands

De kleur van de herinnering

Care Santos (auteur), Jacqueline Visscher (vertaler)
Kunsthistorica Violeta Lax werkt aan een catalogus met werk van haar grootvader, een beroemd kunstschilder. Ze reist naar Barcelona om een fresco te bekijken in diens vroegere huis. Tot haar schok bevindt zich achter het fresco een dichtgemetselde ruimte met daarin het lijk van een vrouw.
Onderwerp
Barcelona
Titel
De kleur van de herinnering
Auteur
Care Santos
Vertaler
Jacqueline Visscher
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Habitaciones cerradas
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2013
429 p.
ISBN
9789028425163 (paperback)

Besprekingen

Wanneer bij het verwijderen van een fresco van de hand van de beroemde Catalaanse schilder Amadeo Lax, in de patio van zijn huis aan de Pasajo Domingo, het gemummificeerde lijk van zijn vrouw Teresa wordt ontdekt, slaat de paniek toe bij de Barcelonese autoriteiten. Het is immers de bedoeling in het pand eerstdaags een openbare bibliotheek voor moderne kunst te openen en de ontdekking van een moord, zelfs als die al meer dan zeventig jaar geleden gepleegd werd, zou de feestvreugde danig kunnen verstoren. Met Modesto Lax, zoon van de schilder en zijn kleindochter Violeta, een kunsthistorica die in de Verenigde Staten woont en naar Spanje is overgekomen om het werk van haar grootvader te catalogiseren, wordt overeengekomen dat men de eerstvolgende vijfentwintig jaar het stilzwijgen zal bewaren over deze gruwelijke ontdekking.
Maar zo eenvoudig is dat niet. Er wordt nog een afgesloten kamer ontdekt. Violeta krijgt een geheimzinnig mailtje uit Otranto aan het Comomeer van een vrouw di…Lees verder
Veelstemmige romanthriller met twee verhaallijnen: een die speelt in 2010 waarin gepromoveerd kunsthistorica Violeta het oeuvre van haar grootvader, de schilder Amadeo Lax, onderzoekt en daarbij een lugubere ontdekking doet; en de ander die de geschiedenis van Amadeo (en die van de Barcelonese bourgeoisie eind negentiende en eerste helft twintigste eeuw) vertelt. De stukken van Violeta zijn divers met o.a. e-mails, notities en een proces verbaal. De Spaanse schrijfster (1970) is zeer productief. Ze debuteerde in 1995 met 'Cuentos citricos' (Citroenzure verhalen), schrijft o.a. jeugdliteratuur en heeft zo´n negen romans gepubliceerd waaronder het bekroonde 'La muerte de Venus' (2007, De dood van Venus). Intrigerende en ouderwets spannende roman in een soepele vertaling over een familiegeheim, spelend in het Barcelona dat we kennen van Mendoza en Ruiz Zafón. Kleine druk.