Boek
Nederlands

Overlevers

Chris Weitz (auteur), Anne-Marieke Buijs (vertaler)
Titel
Overlevers
Auteur
Chris Weitz
Vertaler
Anne-Marieke Buijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The young world I
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2014
324 p.
ISBN
9789021807836 (paperback)

Besprekingen

Twee jaar geleden is de wereld getroffen door een ziekte die invloed heeft op hormoonbindende proteïnen die het lichaam produceert in de pubertijd. Alle kinderen en volwassenen zijn overleden, maar tieners leven nog wel. Jeff en Donna zijn leden van een stam in een New Yorkse wijk. Zij moeten overleven zonder volwassenen, elektra, water en internet. Hun voorraad eten en eigen geteelde groente raakt op. Brainbox, een superslimme jongen, zoekt de bron van de epidemie. Enkele jongeren, waaronder Jeff en Donna, helpen zoeken. Wat volgt, is een tocht vol gevaren door het netwerkloze New York met gevechten tegen rivaliserende en bewapende stammen. Het ik-perspectief wisselt per hoofdstuk tussen Jeff en Donna, die twijfelen over hun gevoelens voor elkaar. Prima vertaling met taalgebruik dat heel goed bij de doelgroep past. Dit debuut van een filmproducer/regisseur (o.a. 'The Golden Compass') staat vol verwijzingen naar bekende films. Het verhaal maakt duidelijk hoe afhankelijk jongeren tegen…Lees verder

Over Chris Weitz

Chris Weitz, geboren als Christopher John Weitz (New York, 30 november 1969) is een Amerikaans regisseur, acteur en scenarioschrijver.

Levensloop en carrière

Weitz werd geboren als tweede zoon van John Weitz en actrice Susan Kohner. Paul Weitz is zijn oudere broer. Zijn grootmoeder langs moeders kant is actrice Lupita Tovar.

In 1998 startte Weitz zijn filmcarrière. Hij schreef mee aan de animatiefilm Antz. In 1999 regisseerde hij samen met zijn broer zijn eerste film, American Pie, die een succes werd. In 2001 regisseerde hij zijn tweede film Down to Earth. In 2002 volgde About a Boy.

Zijn succesvolste films zouden in de jaren erna komen. Met The Golden Compass uit 2007 en vooral The Twilight Saga: New Moon had hij twee kaskrakers in handen.

Weitz acteerde ook al in enkele films zoals in Mr. & Mrs…Lees verder op Wikipedia