Boek
Nederlands
Titel
Het huis van de namen
Auteur
Colm Tóibín
Vertaler
Anneke Bok
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
House of names
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2017
287 p.
ISBN
9789044538779 (hardback)

Besprekingen

De tijd van goden is voorbij

Roman.Laten we de doden niet vergeten. Dat lijkt Colm Tóibín te willen zeggen met zijn nieuwe roman, Het huis van de namen.

Elke schrijver heeft obsessies en beelden die telkens terugkomen in zijn werk: denk aan de beren van John Irving, bij Nicole Krauss is het water. Colm Tóibín schrijft telkens weer over de geesten van de doden die ons omringen. Niet dat het vaak letterlijk spookt in zijn boeken, maar de doden hebben wel gewicht, ze zijn aanwezig in de atmosfeer. In Nora, de meest autobiografische roman van de Ier, krijgt een weduwe aan het slot bezoek van een geest. Het fragment hoort tot het beste wat Tóibín ooit schreef.

'Ik ben vertrouwd met de geur van de dood', zo opent Het huis van de namen, Tóibíns negende roman. Aan het woord is Klytaimnestra, echtgenote van Agamemnon en moeder van Iphigenia, Orestes en Elektra. Eeuwenoud zijn deze personages uit de toneelstukken van Aeschylus en Euripides, de Griekse auteurs die over hen schreven in de vijfde eeuw voor Christus. Klytaimnestra heeft het niet over de geur van geesten, wel over die van lijk…Lees verder

Deze meeslepende roman van de Ierse schrijver (1955), (onder andere 'Brooklyn' en 'Nora Webster'), is qua hoofdpersonages en structuur een hertelling van de Griekse Oresteia-trilogie van Aischylos (458 v.Chr.) (zonder deel 3, daar de goden hier nauwelijks een rol spelen), de Elektra van Sophocles (rond 420 v.Chr.) en de Elektra, Orestes en Iphigeneia in Tauris van Euripides. In het begin verhaalt Klytaimnestra in de eerste persoon over hoe haar man Agamemnon via de belofte van een huwelijk met Achilles haar en hun dochter Iphigeneia naar Tauris lokt, alleen om de laatste als Goddelijk offer te vermoorden om een gunstige wind voor zijn leger af te dwingen; terug in haar paleis bevrijdt Klytaimnestra Aigisthos, neemt met hem de macht over en vermoordt haar man als hij na tien jaar zegenrijk terugkomt. Het tweede deel vol actie, spanning en sluimerende homo-erotiek à la ‘Een lied van Achilles’ (2012) van Madeleine Miller vult de leemte in van hoe het Orestes (die de meeste aandacht kri…Lees verder

Over Colm Tóibín

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Colm Tóibín, (Enniscorthy, 30 mei 1955) is een Iers schrijver, journalist en literatuurcriticus. Tevens geldt hij als een gerenommeerd academicus.

Leven en werk

Tóibín groeide op in een katholieke familie die zich actief inzetten voor de Ierse vrijheidsstrijd. Hij studeerde aan de Nationale Universiteit van Ierland te Dublin. Van 1975 tot 1978 woonde hij in Barcelona, waar hij Engelse doceerde. Begin jaren tachtig keerde hij terug naar Ierland en begon te werken als journalist. Als zodanig was hij ook enige jaren werkzaam vanuit Argentinië. Onder invloed van het werk van Ernest Hemingway koos hij vanaf de jaren negentig primair voor de literatuur. In die periode ontwikkelde hij zich ook tot een gerenommeerd academicus. Hij doceerde creatief schrijven aan de Universiteit van Manchester en is anno 2021 hoofd van- en professor aan de Universiteit van Liverpool.

Tóibín heeft een sobere, ind…Lees verder op Wikipedia