Autobiografie van een zwarte Britse vrouw die in haar jeugd zwaar lichamelijk en geestelijk wordt mishandeld, maar die niettemin kans ziet een rechtenstudie te volgen en rechter te worden.
Onderwerp
Kindermishandeling
Titel
Lelijk
Auteur
Constance Briscoe
Vertaler
Willeke Lempens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Ugly
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2006
335 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door: De lelijkheid voorbij
ISBN
90-269-8480-4 9789047513704 (paperback)

Besprekingen

Het aangrijpende verhaal van het zwarte Engelse meisje Constance Briscoe, dat vanaf haar vroegste jeugd systematisch door haar moeder zowel geestelijk als lichamelijk wordt mishandeld. De verhalen over kwetsingen en harteloosheid gaan de lezer door merg en been. Constance belandt als gevolg van de mishandelingen diverse keren in het ziekenhuis, doet een zelfmoordpoging en plast jarenlang vol schaamte in haar bed. Dankzij haar uitzonderlijke veerkracht, haar scherp verstand en niet in de laatste plaats door een vermogen tot het vinden van mensen die steun kunnen bieden, dat slachtoffers in dergelijke situaties soms bezitten, weet ze echter niet alleen haar middelbare school met succes af te ronden maar ook een studiebeurs te bemachtigen om haar ideaal te verwezenlijken - een rechtenstudie. Ze zal de eerste zwarte rechter in Engeland worden. Een bijzonder, spannend en vooral positief boek over een vrouw die tegen de verdrukking in haar leven vormgeeft en alleen maar bewondering kan wekk…Lees verder

Over Constance Briscoe

Constance Briscoe (Londen, 18 mei 1957) is een Engelse rechter. Ze was een van de eerste zwarte, vrouwelijke rechters in Engeland.

Levensloop

Briscoe groeide op in een gezin als vierde van zes kinderen. Haar ouders komen uit Jamaica. De mishandeling door haar moeder beschrijft zij in haar boek Ugly (in het Nederlands verschenen als Lelijk, 2006), genoemd naar haar moeders mening over haar.

Ondanks de mishandelingen door haar moeder en later ook door haar stiefvader, haalde Briscoe de middelbare school. Met een studiebeurs werd ze toegelaten tot een opleiding rechten aan de Universiteit van Newcastle. Ze werd in 1983 beëdigd als advocaat.

Briscoe was getrouwd en heeft twee kinderen.

Naam

Haar moeder noemde Briscoe Clear (afgeleid van Clare), omdat ze beweerde dat Briscoe zo doorzichtig was dat ze door haar heen keek, aldus Ugly. Haar zu…Lees verder op Wikipedia