Boek
Nederlands

Vrienden voor het leven

Danielle Steel (auteur), Mariëtte van Gelder (vertaler)
Gabby, Billy, Izzie, Andy en Sean noemen zich de ‘Big five’. Ze kennen elkaar al vanaf de crèche en zijn samen opgegroeid. Hun karakters verschillen en sinds hun puberteit zijn ook hun levenspaden uit elkaar gegroeid. Toch blijkt de ‘Big five’ een vriendschapsband voor het leven.
Titel
Vrienden voor het leven
Auteur
Danielle Steel
Vertaler
Mariëtte van Gelder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Friends forever
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2013
303 p.
ISBN
9789021807522 (paperback)

Besprekingen

Als je dit boek in je handen ronddraait, heb je onmiddellijk zin om erin te lezen. De voorflap van Vrienden voor het leven kopt ‘Al sinds hun jeugd zijn ze een hechte vriendengroep. Vijf jonge mensen, totaal verschillend, die altijd op elkaar kunnen rekenen.’ Om je helemaal in de stemming te brengen, zie je vijf kinderen die op een landweggetje een loopwedstrijd houden en zodoende direct in je armen lijken te vliegen. Het groen van weg en de kanten baadt in een fel zonlicht. De drie meisjes lachen zich te pletter. De jongen in het midden heeft een verbeten trek om zijn mond. Zijn ogen houdt hij gericht op de weg. Hij lijkt vastbesloten om te winnen. Op de achterflap lees je ‘Gabby, Billy, Izzie, Andy en Sean: vijf jonge mensen die samen zijn opgegroeid. Nu de risico’s in hun leven groter worden, keren ze terug naar hun basis: de “Big Five”. Want wat is er mooier dan echte vriendschap.’ Om deze woorden kracht bij te zetten, staart Danielle Steel je met een dromerige blik aan. Lees verder
Al vanaf de tijd dat ze in San Francisco bij elkaar in de klas zaten, van hun vijfde tot aan het eind van de middelbare school, vormen vijf jongeren een vriendengroep. Daarna zwermen de twee meisjes en drie jongens uit en kiezen voor heel verschillende universiteiten. Maar ze houden nauw contact en zien elkaar weer op hoogtijdagen bij hun ouders, totdat het noodlot toeslaat en de vriendenkring helaas kleiner wordt. Danielle Steel (1947), van wie al meer dan zestig romans verschenen, verwerkte in dit verhaal over jongeren en hun omgeving onder meer de zelfmoord van haar 19-jarige zoon. Maar ze laat ook ruimte voor optimisme en nieuwe liefde. De schrijfster heeft niet de nadruk gelegd op de karakters van de vele (hoofd)personen, maar ze probeert hen - met al hun problemen - in snel tempo een twintig jaar in hun leven te volgen. Een wat breedsprakige, keurig vertaalde roman, die de vele liefhebsters van de boeken van deze schrijfster zeker zal aanspreken. Normale druk.

Over Danielle Steel

Danielle Steel (New York, 14 augustus 1947) is een Amerikaanse schrijfster van romantische boeken, veelal gelezen door vrouwen. Steel heeft meer dan 120 romans geschreven (per 2019), waarvan verschillende verfilmd zijn. Er zijn al meer dan 800 miljoen exemplaren van haar romans verkocht, in 69 landen en 43 talen (per 2018).

Naast haar werk voor volwassenen heeft Steel ook een serie kinderboeken geschreven, de Max en Martha-serie. Ook schreef ze vier 'Freddie'-boeken, over gebeurtenissen in het leven van kinderen, zoals een doktersbezoek en een nacht uit logeren. Ook heeft zij een poëziebundel gepubliceerd.

Steel is zeer geïnteresseerd in het welzijn van kinderen. Zelf heeft zij negen kinderen grootgebracht. Ze is vijf keer getrouwd geweest, met Claude-Eric Lazard, Danny Zugelder, William Toth, John Traina en Tom Perkins. Haar zoon Nicholas Traina pleegde op 19-jarige leeftijd zelfmoord. Steel schreef twee non-fictieboeken over Nicholas' leven en dood, Having…Lees verder op Wikipedia