Boek
Nederlands

De man die alles zag

Deborah Levy (auteur), Anneke Bok (vertaler), Koen Boelens (vertaler)
Geschiedenisstudent Saul Adler wordt op weg naar zijn vriendin op het door de Beatles beroemd geworden zebrapad op Abbey Road door een auto aangereden. Jaren later komen in het ziekenhuis de gebeurtenissen van de tussenliggende jaren bovendrijven.
Titel
De man die alles zag
Auteur
Deborah Levy
Vertaler
Anneke Bok Koen Boelens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The man who saw everything
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2019
283 p.
ISBN
9789044542691 (paperback)

Besprekingen

Aanrijding in Londen

In De man die alles zag volgen we historicus Saul Adler, een androgyne schoonheid met oceaanblauwe ogen. Kort nadat hij tijdens een fotoshoot op het bekende zebrapad in Abbey Road bijna aangereden wordt, maakt zijn vriendin en fotografe Jennifer een eind aan hun relatie. Hij trekt naar Oost-Berlijn om er onderzoek te doen naar het culturele verzet tegen het fascisme in de jaren 30. Hij leert er Stasi-informant en tolk Walter kennen - op wie hij verliefd wordt - en diens zus Luna, met wie hij tegen zijn zin naar bed gaat.

Het tweede deel van het boek speelt in 2016. Saul ligt in het ziekenhuis - opnieuw is hij aangereden op Abbey Road, ditmaal met veel ernstiger gevolgen. In het ziekenbed komen herinneringen aan zijn leven voorbij. Oude bekenden scharen zich aan zijn zijde, maar als lezer weet je niet wie echt aanwezig is en wie zich als een schim in de kamer aandient.

Levy houdt ervan om bekende thema's anders te belichten. Zo is er veel geschreven over de blik van de…Lees verder

Deze roman gaat over liefde, ambitie, verraad, macht en kijken/gezien worden (titel). Hoofdpersoon-verteller is de 23-jarige Saul Adler, een geschiedenisstudent die een scriptie schrijft over de culturele oppositie tegen de nationaalsocialisten. Op weg naar zijn vriendin, de fotografe Jennifer van wie hij de muze is, wordt hij in 1988 op het door de Beatles beroemd geworden zebrapad op Abbey Road door een auto aangereden. Licht gewond gaat hij naar Jennifer die het na een vrijpartij uitmaakt. Daarna reist Saul voor onderzoek naar Oost-Berlijn, waar hij met zijn vertaler Walter en diens zus Luna het bed induikt. Dan begint het verhaal opnieuw met de aanrijding, maar dan in 2016. In het ziekenhuis komen de gebeurtenissen van de tussenliggende jaren in Sauls geest fragmentarisch bovendrijven. Het boek wordt door de critici bejubeld om zijn gelaagde verweving van het persoonlijke en politieke. Het is het meest geschikt voor de lezer die ervan houdt steeds in het ongewisse te worden gehoud…Lees verder