Boek
Nederlands

Het verhaal van het verloren kind : volwassenheid, ouderdom

Elena Ferrante (auteur), Marieke van Laake (vertaler)
+1
Het verhaal van het verloren kind : volwassenheid, ouderdom
×
Het verhaal van het verloren kind : volwassenheid, ouderdom Het verhaal van het verloren kind : volwassenheid, ouderdom

Het verhaal van het verloren kind : volwassenheid, ouderdom

In de reeks:
De complexe vriendschap tussen twee in een volksbuurt opgegroeide vriendinnen, van wie de een zich wel aan haar milieu weet te ontworstelen en de ander niet, spitst zich toe als de een weer in haar oude wijk in de buurt van de ander komt te wonen.
Extra onderwerp
vriendschap, Italië
Titel
Het verhaal van het verloren kind : volwassenheid, ouderdom
Auteur
Elena Ferrante
Vertaler
Marieke van Laake
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Storia della bambina perduta
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2019 | Andere uitgaven
477 p.
ISBN
9789028427983 (paperback)

Besprekingen

In de schaduw van de perfectie

De (nog altijd niet bevestigde) onthulling van haar identiteit viel samen met het verschijnen van het laatste deel van haar Napolitaanse vierluik, Het verhaal van het verloren kind. Een terugblik op het fenomeen Ferrante.

De schrijfster die niet bestaat, deed bijna 20 jaar voor het verschijnen van 'de Napolitaanse romans' voor het eerst van zich spreken. Elena Ferrante debuteerde in 1992 met Kwellende liefdes? Vanaf dat moment begon het grote raden naar wie zich achter die naam verschanste.

In de loop der tijd stond Elena Ferrante af en toe, via haar Romeinse uitgeverij edizioni e/o, per mail interviews toe. Die werden, met brieven die ze aan haar uitgever en enkele bevoorrechte lezers schreef, in 2003 gebundeld onder de titel La frantumaglia (de Nederlandse vertaling staat voor begin 2018 gepland).

Ferrante zou als dochter van een naaister zijn geboren en getogen in Napels en onder andere inspiratie hebben gehaald uit het werk van Elsa Morante. Het pseudo-autobiografische La frantumaglia maakte de zaak er alleen maar mysterieuzer op, en was moeilijk te rijmen met Ferrantes opvatting dat boeken hun schrijver niet nodig hebben. Waarom dan we…Lees verder

Het boeiende slotdeel van de Napolitaanse tetralogie van de Italiaanse auteur heeft de volwassenheid en naderende ouderdom van de in een volksbuurt opgegroeide vertelster Elena (‘Lena’) en haar vriendin Rafaella (‘Lila’) tot onderwerp. Dit tegen het decor van het gecorrumpeerde Italië van de jaren 1980 tot 2005. Lena is een gevierd schrijfster, Lila heeft als computerprogrammeur een eigen bedrijf. Lena verlaat haar man voor Nino en gaat vlak boven Lila in hun oude stadswijk wonen. Ze krijgen elk een dochter en stallen hun kinderen bij elkaar. De complexe vriendschap wordt op het eind nog toegespitst omdat Lila’s dochter Tina spoorloos verdwijnt (titel). Lena vraagt zich af of Lila stiekem een boek schrijft. Is het een verwerking, bevrijding of een poging om haar als schrijfster te overtreffen? Lila verdwijnt nadat Lena een succesvolle novelle over hun vriendschap publiceert. Is de kroniek, in retrospectief door de oude Lena geschreven, een smeekbede tot vergeving? Een verslavende lees…Lees verder

Over Elena Ferrante

Elena Ferrante is het pseudoniem van een romanschrijver die naar eigen zeggen in 1943 in Napels werd geboren. De boeken van Ferrante zijn oorspronkelijk in het Italiaans geschreven en in vele talen vertaald. Ferrante werd internationaal bekend met een cyclus van vier romans (De Napolitaanse romans) over de levenslange vriendschap tussen twee vrouwen uit Napels. Er zijn veel pogingen gedaan om de echte naam van de auteur te achterhalen maar de identiteit van de schrijver achter het pseudoniem Elena Ferrante is niet bekend.

Leven

Elena Ferrante is de naam die sinds 1992 als pseudoniem wordt gebruikt door de auteur van een aantal in het Italiaans geschreven romans. Men vermoedt dat Ferrante een vrouw is die waarschijnlijk in Napels is opgegroeid en enige tijd buiten Italië heeft gewoond. Ze zou klassieke talen gestudeerd hebben en moeder van dochters zijn. Men veronderstelt dat zij een baan heeft d…Lees verder op Wikipedia