Boek
Nederlands

Wie vlucht en wie blijft : vroege volwassenheid

Elena Ferrante (auteur), Marieke van Laake (vertaler)
+1
Wie vlucht en wie blijft : vroege volwassenheid
×
Wie vlucht en wie blijft : vroege volwassenheid Wie vlucht en wie blijft : vroege volwassenheid

Wie vlucht en wie blijft : vroege volwassenheid

In de reeks:
De gecompliceerde vriendschap tussen twee vriendinnen die opgroeiden in een volksbuurt in Napels.
Extra onderwerp
vriendschap, Italië
Titel
Wie vlucht en wie blijft : vroege volwassenheid
Auteur
Elena Ferrante
Vertaler
Marieke van Laake
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Storia di chi fugge e di chi resta
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2019 | Andere uitgaven
415 p.
ISBN
9789028427976 (paperback)

Besprekingen

Met de poppen spelen in Napels

Roman. In Wie blijft en wie vlucht neemt Elena Ferrante je genadeloos de afgrond in.

Het uitgangspunt van Elena Ferrantes vierluik De geniale vriendin is een gemene streek: de kleine Lila gooit de pop van haar vriendin Elena in de donkere kelder van Don Achille, een afschrikwekkende woekeraar uit de buurt. Meteen genadeloos de onpeilbare diepte in, de lezer is gewaarschuwd: het Italiaanse enigma Elena Ferrante lezen is een rauwe ervaring, vereist overgave en moed om de (eigen) afgrond in te kijken.

De speeltijd is voorbij in deel drie, Wie vlucht en wie blijft. Lila en Elena zijn volwassen, de poppen zijn ingeruild voor levende kinderen. Tienermoeder Lila heeft haar man, haar huis en luxueuze leven verlaten. Ze woont met haar zoontje Gennaro bij een vriend en werkt in een worstenfabriek - hoe prozaïsch kan het worden. Haar handen zijn ruw, haar lichaam lijdt onder het fysieke werk. Elena daarentegen leeft het leven van de geest; zij heeft bijna achteloos een boek gepubliceerd dat haar in een ander leven katapult…Lees verder

Het derde deel van de internationaal populaire Napolitaanse tetralogie van de Italiaanse auteur zet de contrasten in de gecompliceerde vriendschap tussen de in een volksbuurt opgegroeide vertelster Elena Greco (‘Lena’) en Rafaella (‘Lila’) sterker aan. Zo beweegt Elena zich door haar romansucces en haar aanstaande huwelijk met de veelbelovende wetenschapper Pietro Airota in de hogere kringen, terwijl Lila haar rijke man heeft verlaten en in een vleesfabriek moet gaan werken. Dit meest politieke deel speelt in het rumoerige Italië van de late jaren zestig en zeventig (studentenopstanden, radicaliserend communisme, feminisme). Hierdoor worden de eigen verwachtingen, die van elkaar en die van hun omgeving - met name wat betreft het moederschap, partnerschap, liefde en carrière - onder grotere druk gezet. Lena besluit uiteindelijk uit het kielzog van Lila te stappen en haar eigen koers te varen. Twistpunt blijft Nino, Lena’s grote liefde en ex-minnaar van Lila.

Over Elena Ferrante

Elena Ferrante is het pseudoniem van een romanschrijver die naar eigen zeggen in 1943 in Napels werd geboren. De boeken van Ferrante zijn oorspronkelijk in het Italiaans geschreven en in vele talen vertaald. Ferrante werd internationaal bekend met een cyclus van vier romans (De Napolitaanse romans) over de levenslange vriendschap tussen twee vrouwen uit Napels. Er zijn veel pogingen gedaan om de echte naam van de auteur te achterhalen maar de identiteit van de schrijver achter het pseudoniem Elena Ferrante is niet bekend.

Leven

Elena Ferrante is de naam die sinds 1992 als pseudoniem wordt gebruikt door de auteur van een aantal in het Italiaans geschreven romans. Men vermoedt dat Ferrante een vrouw is die waarschijnlijk in Napels is opgegroeid en enige tijd buiten Italië heeft gewoond. Ze zou klassieke talen gestudeerd hebben en moeder van dochters zijn. Men veronderstelt dat zij een baan heeft d…Lees verder op Wikipedia