Boek
Nederlands

Het jaar zonder zomer : Anders Breivik, Oslo en Utoya, 22 juli 2011

Erika Fatland (auteur), Maud Jenje (vertaler), Sofie Maertens (vertaler)

Het jaar zonder zomer : Anders Breivik, Oslo en Utoya, 22 juli 2011

Genre:
Titel
Het jaar zonder zomer : Anders Breivik, Oslo en Utoya, 22 juli 2011
Auteur
Erika Fatland
Vertaler
Maud Jenje Sofie Maertens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Året uten sommer
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2012
411 p.
ISBN
9789044523430 (paperback)

Besprekingen

Dit is een terugblik op de terroristische aanslagen van Anders Breivik in Oslo en op het eiland Utøya in Noorwegen op 22 juli 2011, waarbij ruim zeventig mensen om het leven kwamen. De auteur, een antropologe, die eerder een boek schreef over de gijzeling van schoolkinderen in Beslan (Kaukasus) in 2004 ('Engelbewaarder van Beslan', 2012)*, heeft overlevenden, nabestaanden, slachtoffers en andere betrokkenen geïnterviewd. Ze schreef een vlot leesbaar boek met spannende ooggetuigenverslagen van het bloedbad dat Breivik aanrichtte, verslagen van de hectische dagen die volgden, van de verwerking door direct betrokkenen en door Noorwegen als natie, en van het proces.

Over Erika Fatland

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Erika Fatland (Haugesund, 27 augustus 1983) is een Noorse schrijfster en sociale antropologe. Zij is vooral gekend voor haar reisverslagen uit de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Naast Noors spreekt zij onder andere vlot Russisch.

Fatland groeide op in Ølen in de gemeente Vindafjord. Zij bezocht verder scholen in Lyon en Helsinki, voor zij culturele antropologie studeerde aan de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit van Oslo. Haar eindwerk schreef zij over de Gijzeling in Beslan in 2004, waar meer dan 300 doden vielen. Daarover schreef zij in 2011 Englebyen. Historier fra Beslan, in het Nederlands vertaald als Engelbewaarder van Beslan, met gesprekken met slachtoffers en nabestaanden.

Året uten sommer (Het jaar zonder zomer), gaat op dezelfde manier over de aanslagen in Noorwegen op 22 juli 2011, waar 77 mensen vermoord werden.

In 2014 kwam Sovjetistan uit dat in het Nederlands vertaald werd onder dezelfde…Lees verder op Wikipedia