Besprekingen

Kinderen, kunstenaars en oorlog

ROMAN. Als dochter van een befaamde kunstenaar weet Esther Freud wellicht hoe hard je een vader kunt missen. Misschien voert ze daarom ineens drie vaders op in haar nieuwe roman.

Vraag me niet waarom, maar vader-kindrelaties boeien mij enorm, zeker wanneer ze tragisch zijn. Wanneer het verlangen naar contact gepaard gaat met de onmacht om contact te verwezenlijken. Ik stel mij zo voor dat Esther Freud (°1963), Brits schrijfster en voorheen actrice, zo'n relatie als geen ander kent. Als dochter van de beroemde schilder Lucian Freud, die uitvoerig aandacht krijgt in de nieuwste essaybundel van Julian Barnes, had zij te doen met een afwezige vader die nauwelijks contact zocht. Toch praat ze daar verzoenend over.

In haar nieuwste, achtste roman, Meneer Mac en ik, spelen drie vaders de hoofdrol. De eerste is de vader van de dertienjarige verteller Thomas. Thomas' vader is uitbater van een pub in een vissersdorpje aan de kust van Suffolk. Hij schenkt steeds net een glaasje te veel, waardoor zijn ogen 'zwemmen van het bier'. Thomas' moeder is daar geregeld de dupe van, met 'een blauwe plek op haar wang, die zich als een bloesem naar haar oog verspreidt'. Me…Lees verder

Overzees kanongebulder

Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog strijkt een Schotse kunstenaar neer in een Engels kustdorpje in de nieuwe sfeervolle roman van Esther Freud.

In 1915 werd de Schotse architect en kunstenaar Charles Rennie Mackintosh even verdacht van Duitse spionage. Dat was in de periode dat hij in het Suffolkse kustplaatsje Walberswick woonde. De verdenkingen leidden zelfs tot een korte arrestatie.

De Engelse schrijfster Esther Freud, die afwisselend in Londen en Suffolk woont, liet zich door dit incident inspireren voor Meneer Mac en ik, een klassieke vertelling over oorlog, natuur, kunst en opgroeien. De schrijfster kiest voor een jonge verteller. Thomas Maggs is de zoon van een caféhouder. Hij is dertien en heeft een moeizame relatie met zijn pa die te veel drinkt en anderen de schuld geeft van de mislukkingen in zijn leven. Wanneer de vader 'aan de loop is', zoals Freud de alcoholescapades omschrijft, kan hij gewelddadig uit de hoek komen. Thomas houdt van boten, van de zee en van tekenen. Zijn moeder wil hem weghouden van het water, ze heeft veel baby's verloren en wil niet dat haar enige zoon schipper of visser wordt.

Lees verder

Engeland, 1914: de elfjarige Thomas woont in het kleine kustplaatsje Walberswick in Suffolk. Hij is de zoon van de uitbater van de lokale pub en vanwege zijn klompvoet mag hij naar school. Hij tekent graag en sluit vriendschap met de mysterieuze Schot en zijn vrouw die in het plaatsje komen wonen en beiden ook tekenen en schilderen. Die Schot is Charles Rennie Mackintosh (1868-1928), de bekende architect en ontwerper (o.a. van de beroemde Glasgow School of Art, in 2014 door brand verwoest) en een van de bekendste vertegenwoordigers van de Arts-en craftsbeweging. Mackintosh woonde toen daadwerkelijk in Walberswick (de auteur heeft daar ook een huis), ziek en verbitterd door de weinige erkenning voor zijn werk. De andere dorpsbewoners bekijken hem met argwaan, zeker als WO I uitbreekt en ze hem - mede vanwege zijn verrekijker en aquarelleersessies in de duinen - van spionage verdenken. In deze goed geschreven, mooie en sfeervolle roman worden, vanuit het perspectief van het jongetje, zo…Lees verder

Over Esther Freud

CC BY 2.0 - Foto van/door palfest

Esther Freud (Londen, 2 mei 1963) is een Brits schrijfster.

Leven en werk

Esther Freud is de dochter van schilder Lucian Freud en achterkleindochter van psychoanalyticus Sigmund Freud. Ze is gehuwd met acteur David Morrissey. Belangrijke thema’s in haar werk zijn ontheemding, het verlangen naar geborgenheid en het zoeken naar een vaderfiguur. Veel van haar werk heeft een sterk autobiografische inslag. Freud wordt geprezen om haar beschrijvingen van menselijke verhoudingen en de verwarring waaraan die onderhevig zijn.

Freuds debuutroman Hideous Kinky (1991) gaat over een hippie-moeder die in de late jaren zestig met haar twee dochters vanuit Londen naar Marakech trekt. De roman werd in 1998 verfilmd met Kate Winslet in de hoofdrol. Andere bekende werken van Freud zijn, "Zomer in Gaglow" (1998, over het probleem van de gedwongen emigratie, denk aan haar familiegeschiedenis) en "Huis in zee" (2005, over de voortdure…Lees verder op Wikipedia