Boek
Nederlands

De strijd der koningen

George R.R. Martin (auteur), Renée Vink (vertaler)
Na het overlijden van koning Robery valt zijn rijk uiteen en ontstaan er zeven verschillende, rivaliserende koninkrijken.
Titel
De strijd der koningen
Auteur
George R.R. Martin
Vertaler
Renée Vink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A clash of kings
Editie
5
Uitgever
Amsterdam: Luitingh Fantasy, 2011
827 p. : ill.
ISBN
9789024556533 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Nee het is niet aan de tv-serie ‘Game of Thrones’ te danken dat George R.R. Martins fantasyreeks ‘A Song of Fire and Ice’ op zo veel aandacht en lof mag rekenen. Veeleer geldt het omgekeerde, de nog niet voltooide boekenreeks was in brede kring al zo lang een gevestigde waarde dat het een wonder mag heten dat het niet eerder verfilmd werd. De belangrijkste reden daarvoor was dat Martins wereld zo complex is dat het haast onbetaalbaar is om het naar het witte doek of televisiescherm te vertalen. Nochtans bestaat het door Martin gecreëerde universum nauwelijks uit wonderbaarlijke of fantastische wezens en oogt de wereld die hij geschapen heeft vooral middeleeuws in denken en doen. De kneep zit dan ook in het feit dat de hele reeks een groots opgezet epos is waarbij het aantal hoofd- en nevenpersonages al snel niet meer te tellen is, terwijl het aantal verhaallijnen die parallel naast elkaar lopen zich evenmin in een zucht laten vertellen.
Wie het eerste boek, Het spel der tronen…Lees verder
Op een aardse wereld met een middeleeuwse beschaving duren de zomers jaren en de winters generaties lang. De Zeven Koninkrijken bestaan uit verschillende 'huizen', een soort ridderschappen. Koning Robert is dood en zijn broer probeert aanspraak te maken op de troon, zelfs door gebruik van zwarte magie. Inmiddels regeert koningin Lannister, tot Roberts zoon volwassen zal zijn. In het noorden heeft de aloude vijand, het geslacht Stark of de 'Schrikwolven', Robb Stark tot koning gekroond. Deze wil tot elke prijs de moord op zÿn vader wreken en begint een oorlog tegen het huis Lannister. Gemakkelijk leesbaar, maar met een erg complexe plot. De appendix met personen wordt zo waar onoverzichtelijk. Sterk getekende, realistische personages, geconfronteerd met het oorlogsgeweld, met corruptie en moord etc. De dosis fantasy is beperkt. Lezing van het eerste deel van deze trilogie, 'Het spel der tronen'*, is aangeraden. Tweede deel van een vijfdelige serie in zeven banden die is verfilmd als te…Lees verder

Over George R.R. Martin

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

George Raymond Richard Martin (Bayonne (New Jersey), 20 september 1948) is een Amerikaans schrijver van high fantasy, sciencefiction en scenario's en is daarnaast filmproducent.

Hij heeft journalistiek gedoceerd en is een organisator geweest van schaaktoernooien. De serie Het lied van ijs en vuur, waar de televisieserie Game of Thrones op is gebaseerd, wordt, ook door hemzelf, beschouwd als zijn magnum opus.

Loopbaan

George R.R. Martin schreef in de jaren zeventig veel korte verhalen en won daarmee verschillende prijzen, waaronder drie Hugo Awards voor de novelles A Song for Lya (1975), The Way of Cross and Dragon (1980) en Sandkings (1980). Voor dit laatste werk won hij ook de Nebula Award. In 1986 kreeg hij voor de novelle Portraits of His Children een tweede Nebula. Voor The Skin Trade ontving hij in 1989 de World Fantasy Award en in 1997 won hij zijn vierde…Lees verder op Wikipedia