Boek
Engels

A game of thrones

Wanneer in de middeleeuwen ridders en koningen strijden om de macht, blijkt het echte gevaar uit het ijskoude noorden te komen.
Titel
A game of thrones
Auteur
George R.R. Martin
Taal
Engels
Uitgever
New York: Bantam, 2011
835 p. : krt.
ISBN
9780553573404 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Eerste deel van een vijfdelig fantasy-epos (in zes boeken*) over een middeleeuwse wereld. Het aantal hoofdpersonen in het verhaal is groot. Ned Stark wordt tegen zijn zin benoemd tot de rechterhand van de koning. Al gauw blijkt dat het gaat om een louter politieke functie, hetgeen Ned absoluut niet ligt. Een van zijn zoons is lid geworden van de Black Watch, die een muur in het noorden van de wereld bewaken. Voorbij deze muur wonen allerlei vreemde wezens. Langzaam wordt duidelijk dat het echte gevaar hier vandaan komt, maar de ridders en koningen zijn te druk bezig met elkaar te vechten. In een ander werelddeel is een jong meisje de laatste overlevende van het geslacht der drakenkoningen. Deze zijn verdreven uit Neds wereld door onder meer Ned, en zij zint op wraak. Het boek heeft een open einde. Enige bekendheid met fantasyverhalen en de Engelse terminologie voor middeleeuws wapentuig komt goed van pas. Dit verhaal is goed geschreven alhoewel het langzaam op gang komt. Het valt echt…Lees verder

Over George R.R. Martin

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

George Raymond Richard Martin (Bayonne (New Jersey), 20 september 1948) is een Amerikaans schrijver van high fantasy, sciencefiction en scenario's en is daarnaast filmproducent.

Hij heeft journalistiek gedoceerd en is een organisator geweest van schaaktoernooien. De serie Het lied van ijs en vuur, waar de televisieserie Game of Thrones op is gebaseerd, wordt, ook door hemzelf, beschouwd als zijn magnum opus.

Loopbaan

George R.R. Martin schreef in de jaren zeventig veel korte verhalen en won daarmee verschillende prijzen, waaronder drie Hugo Awards voor de novelles A Song for Lya (1975), The Way of Cross and Dragon (1980) en Sandkings (1980). Voor dit laatste werk won hij ook de Nebula Award. In 1986 kreeg hij voor de novelle Portraits of His Children een tweede Nebula. Voor The Skin Trade ontving hij in 1989 de World Fantasy Award en in 1997 won hij zijn vierde…Lees verder op Wikipedia