Boek
Nederlands

Het grote billen-boek

+1
Het grote billen-boek
×
Het grote billen-boek Het grote billen-boek

Het grote billen-boek

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Iedereen heeft twee billen, maar die verschillen veel van elkaar; Jos zijn billen zijn bloot als hij op zijn potje zit. Prentenboek met grote, eenvoudige schilderingen in kleur over zindelijkheidstraining. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
Het grote billen-boek
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2004
[20] p. : ill.
ISBN
9789044802306 (hardback) 90-448-0230-5

Besprekingen

Het kriebelt weer!

Guido Van Genechten

Het grote billen-boek

Clavis, Hasselt, 32 p., 495 frank,
leeftijd: 1,5+

Groot en uitbundig is Het grote billen-boek van Guido Van Genechten. In zijn bekende eenvoudige stijl met vette lijnen en felle kleuren tekent hij de kleine Jos die moet plassen. Het potje staat klaar. Maar op een potje passen heel wat verschillende billen: dikke olifantenbillen, de dunne billen van een giraf, zachte varkensbillen of de gestreepte versie van de zebra. Maar na de beresterke en de groene billen is het de beurt aan de blote billen van Jos. Als iederéén op het potje gaat is het natuurlijk makkelijk zat. Guido Van Genechten heeft hier een leuke manier gevonden om kleuters vertrouwd te maken met zoiets raars als op een potje plassen. Zijn dieren zijn grappig getekend op krantenpapier dat is uitgeknipt en op een wit blad gekleefd. De letters die er hier en daar nog doorheen schijnen (van Deutsche Bank tot Bosgrond) zorgen voor een bijzonder effect. En zitten de blote bi…Lees verder

Een schat aan billetjes

,,De billen van de olifant zijn breder dan van de giraffe. Dat kan voor problemen zorgen.'' Een wijsheid als een koe, waar je als volwassene niet aan zou denken. Ze komt uit de mond van Jos. Een grotemensennaam voor de peuter die dankzij Het grote billenboek netjes op het potje leert gaan. Dat peuterboekje is een onverbiddelijke bestseller.

Het grote billenboek is het populairste peuterboekje van Clavis uit de reeks avonturen van de peuters Karel, Kaatje, Leon, Bo en Babs. Doordat ze even oud zijn als hun ,,lezertjes'', wekken ze meteen de interesse van elke peuter. Het grote billenboek is getekend en geïllustreerd door Guido van Genechten.

Vijftien jaar lang werkte hij in een drukkerij maar hij bleef zich toeleggen op zijn grote liefde: tekenen en schilderen. 's Avonds trok hij naar de Academie voor Beeldende Kunsten. Hij volgde er tekenen, schilderen, grafiek en fotografie. Tegenwoordig werkt hij fulltime als illustrator. Zijn echte doorbraak kwam er met het prentenboek Rikki , waarmee hij in 1998 de internationale illustratorenwedstrijd Prijs van de Stad Hasselt won. Het boekje werd tot hiertoe in liefst twintig landen uitgegeven. Ook andere boeken van zijn hand werden veelvuldig vertaald.

Verliefdheid

Guido van Genechten levert meestal zelf de tekst voor de prentenboeken die hij illustreert. …Lees verder

Een boek vol billen. Jazeker, maar tegelijk een prentenboek dat een speelse les in biologie geeft. In stevig getekende portretten laat de schrijver/illustrator een hele reeks dieren voorbijtrekken. Een typische eigenschap van ieder dier is vertaald naar de billen. Die zijn klein, groen, zacht, gestreept, sterk, enz. Al die dieren zitten op een potje waaraan meteen de grootte van het dier valt af te meten. Het verhaal eindigt bij de blote billen van Jos, die keurig van zijn potje gebruik heeft gemaakt. Een intrigerend gegeven voor kinderen die bezig zijn met of terugkijken op het proces van zindelijk worden. Doordat overbodige details ontbreken, bepalen de illustraties de kijker nadrukkelijk bij het onderwerp. Wellicht zetten ze de kleuters aan tot het bedenken van nog meer variaties op het thema 'billen'. Vanaf vier jaar. [Herman Kakebeeke]
Jos roept zijn moeder omdat hij moet plassen. Dan volgen pagina's waarop allerlei dieren op het potje zitten: met dikke, dunne, zachte, gestreepte, enzovoorts, billen. Ten slotte zit Jos in zijn blote billen op zijn potje, waarna hij vol trots in het potje kijkt, met daarbij de uitroep: 'Flink zo, Jos!' De groot opgezette illustraties over twee pagina's zijn uitgevoerd in gemengde techniek: over uit (kranten)papier geknipte figuren is in gedekte kleuren met nuanceringen slordig heen geschilderd. De belangrijke delen zijn met zwart omlijnd. Ook de tekstregels in schrijfletters doen mee met de illustraties: dikke, dunne, zachte, gestreepte letters. Het formaat en de eenvoud van de illustraties en de korte, simpele, grappige tekst maken dit boek geschikt voor kleine peuters; het biedt ouders de mogelijkheid om op een ongedwongen manier met de zindelijkheid van hun peuter om te gaan. Klein puntje van discussie: het gebruik van 'sommigen' en 'anderen' voor dieren; maar je kunt deze dieren …Lees verder

Het grote billen-boek

Een prachtig boekje om het op-het-potje-gaan te vergemakkelijken. Peuter Jos zit op de voorkaft uitnodigend te glunderen op zijn potje. Terwijl Jos roept: ‘Mama, ik moet plassen,’ staat op de linkerbladzijde de nuchtere vaststelling: ‘Iedereen heeft twee billen.’ Daarna passeren verschillende soorten billen de revue: de olifant met dikke billen, de giraf met dunne billen, zachte billen van het varken, gestreepte van de zebra, piepkleine billetjes van de muis (en die zegt piep), beresterke billen, groene billen van de kikker en tenslotte de blote billen van Jos als hij op zijn potje zit. En met resultaat. De verschillende dieren zijn in opvallende kleuren duidelijk getekend en, wat opvalt, ze glunderen allemaal. Op het potje gaan is duidelijk een feest, wat de laatste halsstarrige weigeraar moet kunnen overtuigen.

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max