Boek
Nederlands

De sekstypiste : roman

Jen Beagin (auteur), Linda Broeder (vertaler)
Een typiste die voor een sekscoach werkt die zichzelf Ohm noemt, raakt verwikkeld in een explosieve affaire met een cliënte van haar baas.
Titel
De sekstypiste : roman
Auteur
Jen Beagin
Vertaler
Linda Broeder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Big Swiss
Uitgever
Amsterdam: uitgeverij Atlas Contact, 2023
414 p.
ISBN
9789025473983 (paperback)

Besprekingen

Liefde: wie blijft zoeken, blijft hopen

 

In De sekstypiste portretteert Jen Beagin een vreemde driehoeksrelatie. Wie verder kijkt dan de humor ontdekt veel onverwerkt leed.

De Amerikaanse Jen Beagin werd beroemd met Stofzuigen in het donker (2020), waarin ze geestig schrijft over het harde leven van een schoonmaakster die het stoute zusje van Bridget Jones zou kunnen zijn. In haar derde roman, die Big Swiss heet maar enigszins provocerend als De sekstypiste werd vertaald, combineert ze opnieuw scherts en ernst.

De schrijfster portretteert drie mensen die op wonderlijke wijze met elkaar verbonden zijn. De gescheiden Greta Work verdient haar geld als audiotypiste. Ze werkt de gesprekken uit die relatie- en sekstherapeut Ohm met zijn patiënten voert. Wat ze doet, weliswaar met geheimhoudingsclausule, is 'afluisteren in het kwadraat' want ze krijgt de meest intieme bekentenissen te horen. Een van Ohms patiënten is een vrouw met een opvallend Europees accent en een stem als 'vloeibaar metaal'. Ze heet Flavia en Greta doopt haar 'de Zwitserse'. Zij komt langs bij Ohm omdat ze nog nooit een orgasme heeft gehad, '…Lees verder

Recensie De sekstypiste -Aan cliënten geen gebrek

Net als in haar vorige boeken combineert Jen Beagin absurde humor en verschrikkelijke gebeurtenissen in deze geslaagde roman over de liefde tussen twee vrouwen.

Geregeld zie je in de boekhandel vertaalde romans met de originele, Engelse titel er nog op. Soms voelt dat als een zwaktebod (een Russische titel had de uitgever vast niet gehandhaafd), maar in het geval van De sekstypiste gaat er wel iets verloren door de originele titel, Big Swiss, te veranderen. De woordspeling in het Engels (grote Zwitserse en grote zus, big sis) toont al een glimp van wat we gaan lezen. De kern van de derde roman van de Amerikaanse Jen Beagin zit 'm niet zozeer in het feit dat de hoofdpersoon seksgesprekken uittypt, maar in de radicale manier waarop een grote, beeldschone Zwitserse vrouw haar leven omwoelt.

De sekstypiste in kwestie is Greta, die de sessies van sekstherapeut Ohm transcribeert in het steenrijke plaatsje Hudson, waar 'iedereen alles van elkaar weet'. Greta hoort niet bij dat wereldje. Ze is 45, na een lange verloving weer vrijgezel en ze woont in een oude, tochtige boerderij. Ohm is geen seksuoloog en pretendeert dat ook niet te zijn. De…Lees verder

Een grappige roman over seks, liefde en identiteit. Greta, die in Hudson, New York woont, vult haar dagen met het uittypen van therapiesessies voor een sekscoach die zichzelf Ohm noemt. Ze raakt verwikkeld in een affaire met zijn nieuwste cliënte, een getrouwde vrouw met een heftig verleden en een verfrissende, stoïcijnse houding. Bij haar kan Greta meer zichzelf zijn dan ze ooit bij iemand is geweest, en ondanks het overspel heeft ze alles voor haar minnares over. Vlot, toegankelijk en met humor geschreven, met expliciete scènes.Jen Beagin debuteerde in 2015 met de roman 'Pretend I’m Dead'. In 2017 ontving ze de prestigieuze Whiting Award. De Nederlandse vertaling van haar eerste twee romans verschenen in 2020 in één band als 'Stofzuigen in het donker'.