Boek
Nederlands

De theeroos

Een jonge vrouw, levend onder armoedige omstandigheden in Londen aan het einde van de negentiende eeuw, is vastbesloten zich uit de armoede omhoog te werken.
Extra onderwerp
Romans, Thee, Historische literatuur
Titel
De theeroos
Auteur
Jennifer Donnelly
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The tea rose
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2005
717 p.
ISBN
90-269-8333-6

Besprekingen

De 17-jarige Fiona is de oudste dochter van Paddy en Kate Finnegan. Het gezin woont met hun vier kinderen en een kostganger in een armoedige buurt van Londen. Whitechapel is geen veilige buurt. Dieven en prostituees dwalen er rond en 's nachts wordt er al eens een moord gepleegd. Paddy Finnegan werkt in de theefabriek van William Burton. De arbeidsvoorwaarden zijn erbarmelijk en Paddy zet zich in voor de arbeiders als leider van de vakbond. Fiona werkt in dezelfde fabriek. Zij heeft een neus voor thee en ideeën om het werk vlot te laten verlopen. Burton maakt er alleen misbruik van. In dezelfde straat woont Joe Briston, de vriend van Fiona. Hij en Fiona dromen ervan om een eigen winkel uit te baten. Iedere uitgespaarde penny gaat in hun gezamenlijke spaarpot.

In dit verhaal brengt Donnelly de wantoestanden aan het licht die heersen bij Burton, de eigenaar van de theefabriek en zijn trawanten. De arbeiders werken er voor een hongerloon en als ze een penny opslag vragen per uur, …Lees verder
Lijvige roman, onderverdeeld in drie delen, spelend in Londen op het eind van de 19e eeuw. De jonge Fiona leeft in een sloppenwijk, maar ze is vast van plan zich hier uit te werken en samen met haar vriendje een grote onderneming op te zetten. Helaas, het lot beslist anders, ze drijven uit elkaar en deze sterke vrouw heeft een lange weg te gaan voor haar dromen toch werkelijkheid worden. Het verhaal is goed gebed in de historische context; ook de sfeer van Londen uit die tijd komt goed uit de verf. Boeiend maar zonder veel diepgang. Gebonden uitgave, kleine druk.