Boek
Nederlands
Titel
Een andere voorkeur
Auteur
Karin Fossum
Vertaler
Annemarie Smit
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Den som elsker noe annet
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2008
233 p.
ISBN
9789022322802 (Manteau) 9789041413994 (Anthos)

Besprekingen

In Een andere voorkeur zoekt Karin Fossum een delicaat onderwerp op, nl. pedofilie. Daarbij legt Fossum bovendien de klemtoon niet bij het slachtoffer, maar bij de dader. Het is een gedurfde keuze van de Noorse schrijfster, maar ze komt er gelukkig heelhuids mee weg. Het feit dat ze jarenlang werkte in ziekenhuizen en psychiatrische instellingen heeft haar ongetwijfeld geholpen om in het hoofd van een pedofiel te kruipen.

Zoals elke zondagnamiddag zijn Kristine en Reinhardt Ris op wandel in het Lindebos. Wanneer ze het bos betreden, komen ze een man tegen met een blauwe anorak, die een beetje mankt, maar toch erg gehaast lijkt. Enkele ogenblikken later vindt het echtpaar het misbruikte lijk van de achtjarige Jonas August Løwe op een open plek in het bos. Reinhardt is er heilig van overtuigd dat ze zonet de dader met eigen ogen aanschouwd hebben en daardoor de enige ooggetuigen zijn. Wanneer er met de tienjarige Edwin een tweede jongetje vermist raakt, sluipt de paniek in…Lees verder
Een man en een vrouw ontdekken tijdens een wandeling in een Noors bos het half-ontklede lichaam van een jongetje. Even tevoren hebben ze iemand zien weglopen naar een witte auto. De politie in de persoon van Konrad Sejer en zijn assistent Skarre besteden veel tijd aan een tevergeefs onderzoek. De sfeer in de stad wordt grimmiger als een een tweede jongen verdwijnt, een tienjarige die aan obesitas lijdt. Dezelfde pedofiel, is de algemene conclusie, maar er wordt geen lijk gevonden. Wat de Sejer-thrillers zo aantrekkelijk maakt, is de volkomen normale omgeving waarin ze zich afspelen met normale mensen in hun alledaagse bezigheden en politiemensen die op hun alledaagse manier hun werk doen. Toch weet ze het probleem van pedofilie en de manier waarop de omgeving hierop reageert, op een diepgravende manier over het voetlicht te brengen, terwijl ook talloze andere sociale problemen een rol spelen. Een knap stukje werk: Fossum is zo langzamerhand terecht een gevestigde naam. Normale druk.

Over Karin Fossum

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Karin Fossum, geboren als Karin Mathisen (Sandefjord, 6 november 1954) is een Noorse schrijfster van misdaadthrillers.

Reeds als tiener begon ze met het schrijven van poëzie. Op haar twintigste verscheen er een dichtbundel van haar die goed ontvangen werd. Haar tweede bundel kreeg echter vrij veel negatieve kritiek en dit was de reden waarom ze een hele poos stopte met schrijven. Karin Fossum heeft daarna als alleenstaande moeder vele jaren in verschillende instellingen, ziekenhuizen en homes gewerkt. Een bron van levenservaring en mensenkennis die veel van haar psychologisch inzicht verklaart.

Eva's oog, het eerste deel in de misdaadreeks rond Konrad Sejer, verscheen in 1995. Voor het tweede deel, "Kijk niet achterom" uit 1996, kreeg de schrijfster de prestigieuze Riverton-prijs en de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman. Karin Fossum heeft haar eerste boek opgedragen aan haar overleden vader die de publicatie gelukkig nog n…Lees verder op Wikipedia