Boek
Nederlands

Wie de wolf vreest

Karin Fossum (auteur)
Bij een bankoverval wordt een psychiatrische patie͏̈nt, verdacht van moord, als gijzelaar meegenomen, waarna zich een bijzondere relatie ontwikkelt tussen beide voortvluchtige mannen.
Titel
Wie de wolf vreest
Auteur
Karin Fossum
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Den som frykter Ulven
Uitgever
[Antwerpen]:: Anthos /Manteau, 2005
304 p.
ISBN
90-8549-018-9

Besprekingen

Wie de Scandinavische thrillers en misdaadromans op de voet volgt, ontkomt niet aan de indruk dat rechercheurs in het Europese noorden misdadigers verleiden tot bekentenissen. Ze praten op gemoedelijke, haast vriendschappelijke wijze met verdachten, wijzen hen op de tegenstellingen in eerder afgelegde verklaringen, of geven hen een insinuerende aanzet, die de man of vrouw in kwestie, veeleer uit een vorm van intellectuele fierheid dan uit een morele nood om te bekennen, niet kan weerstaan. Het zou natuurlijk interessant zijn om eens na te gaan of de fictie in die zin overeenstemt met de realiteit. Maar goed, ook in de romans van Karin Fossum: Eva's oog (Li 1998, p. 779), en Kijk niet achterom (Li 2001, p. 374) komt die zachte en doordachte aanpak van rechercheurs ten overstaan van verdachten aan bod. Zeker in Wie de wolf vreest, waar de protagonisten zwakke, kwetsbare jonge mensen zijn die verkeerde zaken doen, meer uit een samenloop van ongelukkige omstandigheden…Lees verder
Er is een oude vrouw vermoord. De verdachte, een ontvluchte psychiatrisch patiënt, wordt als gijzelaar meegenomen bij een bankoverval. Dit gegeven lijkt gezocht, maar de auteur maakt er een goedlopende, boeiende psychologische detective van. Gevoelens en gedachten van de patiënt - Errki - de ontwikkeling van de relatie gijzelaar en ontvoerder, de rol van een twaalfjarige, eenzame jongen uit een kindertehuis, de politiemensen die echt betrokken lijken, het doet denken aan de boeken van Sjöwall en Wahlöö maar toch met een heel eigen geluid. De Noorse auteur wordt in Scandinavië hoog geprezen en is in zeven talen vertaald. Dit is haar derde in het Nederlands vertaalde boek. Spannend van begin tot eind. Paperback, normale druk.

Over Karin Fossum

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Karin Fossum, geboren als Karin Mathisen (Sandefjord, 6 november 1954) is een Noorse schrijfster van misdaadthrillers.

Reeds als tiener begon ze met het schrijven van poëzie. Op haar twintigste verscheen er een dichtbundel van haar die goed ontvangen werd. Haar tweede bundel kreeg echter vrij veel negatieve kritiek en dit was de reden waarom ze een hele poos stopte met schrijven. Karin Fossum heeft daarna als alleenstaande moeder vele jaren in verschillende instellingen, ziekenhuizen en homes gewerkt. Een bron van levenservaring en mensenkennis die veel van haar psychologisch inzicht verklaart.

Eva's oog, het eerste deel in de misdaadreeks rond Konrad Sejer, verscheen in 1995. Voor het tweede deel, "Kijk niet achterom" uit 1996, kreeg de schrijfster de prestigieuze Riverton-prijs en de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman. Karin Fossum heeft haar eerste boek opgedragen aan haar overleden vader die de publicatie gelukkig nog n…Lees verder op Wikipedia