Zomer
Zomer
Besprekingen
De pik en andere gedachten
In Zomer, het vierde en laatste deel van zijn cyclus over de seizoenen, hanteert Karl Ove Knausgård dezelfde structuur als in Herfst en Winter. Elke zomermaand krijgt een aantal erg uiteenlopende lemma's, die op maximaal vijf pagina's worden uitgewerkt. Op die manier wil hij zijn jongste dochter Anna, die inmiddels twee jaar oud is, laten kennismaken met het leven. Prachtige korte teksten, bijvoorbeeld over herhaling, cynisme en de Zweedse dichter Gunnar Ekelöf, staan naast banale en overbodige, bijvoorbeeld over berken, gras of ijsblokjes.
Knausgårds 'eeuwige' thema's zijn bekend: schaamte, schuld, tijd, dood, kunst, de natuur, het goddelijke. Af en toe maakt hij ook uitstapjes naar het maatschappelijke domein, bijvoorbeeld wanneer hij speeltuinen ziet als een symbool van een overgereguleerde maatschappij.
Maar plots staat daar dan: 'Ik zou me zo veel beter voelen als ik een grote, mooie pik had. [...] En mooie tanden.' D…Lees verder
Geleidelijk neemt de fictie het gelukkig weer over
Een typische analyse van Karl Ove Knausgård in de reeks De vier jaargetijden gaat ongeveer zo: 'Barbecueën is een soort speerpuntactiviteit van het gezin, het hoogste wat de gezinsleden samen presteren, want het vereist niet alleen coördinatie en samenwerking, het vindt ook plaats in de zone van het gezin die het dichtst bij de andere gezinnen ligt en daarom erg zichtbaar is.' In de tuin, dus, terwijl een fornuis juist bij de beslotenheid van een huis hoort.
Het net verschenen Zomer, waaruit dit fragment komt, bestaat net als de eerste delen uit korte stukjes, afgewisseld met dagboekfragmenten en verrassend zomerse afbeeldingen van de doorgaans sombere kunstenaar Anselm Kiefer. De Noorse schrijver, die wereldberoemd werd met zijn reeks Mijn strijd, beschrijft objecten en fenomenen in en rond het huis, de tuinsproeier, een mixer, wespen en de barbecue; dingen die bij de zomer horen.
Inmiddels is zijn bedoeling met het project wel duidelijk, hij wil dichter bij de werkelijkheid komen. Die nabijheid vond hij niet in romans, maar in het fysieke en lichamelijke, en dus onvermijdelijk ook in het dagelijkse en banale. Steeds weer schrijft hij over binnen en buiten, innerlijk en uiterlijk, het zichtbare en het onzichtbare.
In eerdere delen was Knausgårds kijk op de fenomenen bijzonder, het was alsof de werkelijkheid zich inderdaad opende. Het vierde deel valt tegen omdat het in herhal…Lees verder
Verlost van alle innerlijke kwellingen
Karl Ove Knausgård had zijn zesdelige megareeks 'Mijn strijd' nog maar net afgerond, of hij pakte alweer uit met een nieuwe reeks: 'De vier seizoenen'. De schrijver toont zich daarin van een heel andere kant, minder gefocust op zichzelf en meer begaan met anderen, al blijft hij altijd een buitenstaander. Met de publicatie van het laatste deel - 'Zomer' - nadert ook die reeks nu haar einde.
'De vier seizoenen' begon met 'Herfst', een boek waarin de schrijver zich richtte tot zijn ongeboren jongste dochter Anne, aan wie hij in korte hoofdstukjes - een 'selectief lexicon van de wereld' - uitlegde op welke plek ze zou terechtkomen, van 'luizen' tot 'wespen', van 'eenzaamheid' tot 'aarde', 'zon' of 'kauwgom'. De stukjes begonnen steeds met een 'objectieve' definitie, om daar vervolgens een eigen gevoel of anekdote mee te verbinden. In het vervolgboek, 'Winter', hield de schrijver vast aan dat procédé, zij het dat de thema's abstracte…Lees verder