Boek
Nederlands

Delirium

Ook verschenen als Delirium amoris

Lauren Oliver (auteur), Willeke Lempens (vertaler)
+1
Delirium
×
Delirium Delirium

Delirium

Ook verschenen als Delirium amoris

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
In een toekomstige wereld wordt liefde gezien als een ziekte, maar genezing kan pas plaatsvinden na het achttiende jaar. Lena (17, ik-figuur) wordt vlak voor haar genezing verliefd op Alex die aan zijn genezing is ontsnapt. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Liefde
Titel
Delirium
Ook verschenen als
Delirium amoris
Auteur
Lauren Oliver
Vertaler
Willeke Lempens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Delirium
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2014
430 p.
ISBN
9789044343908 (paperback)

Besprekingen

In Lena's wereld is liefde een ziekte. ‘Delirium amoris’, zoals de kwaal wordt genoemd, is de ergste epidemie die de mensheid ooit heeft gekend en moet dus grondig worden aangepakt. Iedereen wordt op zijn achttiende verjaardag behandeld om de rest van hun leven ziektevrij te leven. Lena telt de dagen af tot dat moment.
In Delirium schetst Lauren Oliver een overtuigend argument voor liefde als een ziekte. Aan het begin van elk hoofdstuk staat een verzonnen citaat dat weergeeft hoe diepgeworteld dat geloof in haar fantasiewereld is. Kinderrijmpjes waarschuwen voor de zwaktes van het hart, infobrochures lichten de symptomen toe en gebeden smeken om het behoud van rationaliteit.
Voor Lena is dit allemaal vanzelfsprekend, al haar gedachten en denkwijzen zijn hierop gebaseerd. Ze verlangt zelf naar de garantie van stabiliteit en rationaliteit die de toekomst haar belooft en is zich niet bewust van de strijd tussen cultuur en natuur die ze zal moeten leveren. Lena staat aan hetz…Lees verder
Het is 64 jaar geleden dat de president en het Consortium de liefde tot ziekte hebben verklaard. Er is een behandeling tegen gevonden die iedereen rond zijn achttiende moet ondergaan. Door deze behandeling worden emoties enorm afgezwakt. De ziekte heeft de tot de verbeelding sprekende naam ‘delirium amoris’ gekregen. Lena (ik-figuur) is bijna 18 en kan niet wachten tot ze de behandeling mag ondergaan. Ze is heel bang dat ze de ziekte zal krijgen. Haar moeder heeft namelijk zelfmoord gepleegd, omdat de behandeling op haar geen vat had. Tijdens haar laatste Evaluatie ontmoet ze Alex. Deze jongen blijkt nooit behandeld te zijn en houdt er heel andere denkbeelden op na, waardoor Lena aan alles wat ze heeft geleerd gaat twijfelen. Het verhaal wordt heel boeiend verteld. Elk hoofdstuk begint met een spreuk, psalm of citaat uit een van de boeken die alle kinderen moeten lezen, waardoor je als lezer de denkbeelden van de samenleving leert kennen. Een kleine inconsistentie is, dat er door deze…Lees verder