Boek
Nederlands
Wanneer de ex van een politiechef wordt vermoord, krijgt rechercheur Karen Hornby opdracht op zoek te gaan naar de dader.
Titel
Misleiding
Auteur
Maria Adolfsson
Vertaler
Elina van der Heijden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Felsteg
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh Sijthoff, © 2020 | Andere uitgaven
445 p.
ISBN
9789021025025 (paperback)

Besprekingen

Doggerland 1: Misleiding

Eerste zin. Nog voordat ze haar ogen opent, weet ze het.

Wat doe je als je de moord op de ex van je baas moet onderzoeken? Verzwijg je dat je na een vreselijk dronken nacht met diezelfde baas in bed bent gedoken? Gebruik je alle kennis die je hebt over de bewoners van het eiland waar je ook zelf bent opgegroeid en maar niet wegraakt? Karen Hornby – vijftig, single, niet echt in vorm en niet bepaald populair op het politiebureau – weet dat haar baas een moeilijke relatie met zijn doodgeslagen ex had. Maar er is wel meer op de Doggereilanden dat naar de moordenaar kan leiden: een seventiescommune, de geldhonger van een versmade vrouw, een boze dochter… Tijdens het lezen van dit veelbelovende eerste deel van de Doggerland-reeks begin je al bijna je koffers te pakken. De zee, de natuur én de geschiedenis van de eilanden vormen meer dan een fraai decor: ze zitten diep verankerd in het verhaal. Inspecteur Karen Hornby, no-nonsense, van vlees en bloed en van geen kleintje vervaard, steelt meteen je hart. Collega’…Lees verder

Deze thriller hoort thuis in de traditie van de betere Scandinavische misdaadromans. De ingrediënten zijn bekend: een rechercheur (Karen Hornby) die privé nog een en ander te verwerken heeft, een team waarin ambities, ergernissen en sympathieën de sfeer bepalen, een moord (op de ex van de chef van het team) die zich moeizaam laat oplossen. Diep in het verleden wroetend naar mogelijke motieven, krijgt de rechercheur de nodige tegenwerking van haar bazen die onder druk van de politiek en de media zo vlug mogelijk een dader willen (en denken te) hebben, ook al is de bewijslast twijfelachtig. Zoals het in goede misdaadroman hoort, wordt er toegewerkt naar een uitermate verrassende maar wel geloofwaardige ontknoping. Het hele boek heb je het gevoel dat je zit te kijken naar een van de betere tv- of Netflixseries. Eerste deel van de reeks ‘Doggerland’ (Doggerland is een fictief eiland).

Moord op 'zeikwijf'

De Zweedse thrillerauteur Maria Adolfsson situeert nieuwe roman in het fictieve Doggerland

Erger kan bijna niet: op de ochtend na het jaarlijkse oesterfeest wordt inspecteur Karen Eiken Hornby wakker naast haar baas. Ze is stomdronken bij hem in bed beland terwijl ze eigenlijk een hekel aan hem heeft. Sinds deze Jounas Smeed de afdeling van de rijkspolitie van de Doggereilanden heeft overgenomen zijn denigrerende opmerkingen over vrouwen gemeengoed geworden.

Karen sleept zich naar huis maar krijgt weinig kans haar roes uit te slapen. Ze wordt wakker gebeld vanwege een moord en benoemd tot hoofd van het onderzoeksteam. Nog erger, het slachtoffer blijkt de ex-vrouw van haar baas bij wie ze net uit bed is gestapt. Ze kan ook het tijdstip van overlijden mede helpen bepalen want op haar rit naar huis heeft ze de vrouw zien lopen.

Dan mag ze haar baas gaan verhoren.

Adolfsson situeert haar thriller in Doggerland, drooggevallen stukken grond in het zuidelijke deel van de Noordzee. Hierdoor werden Nederland, Noord-Duitsland, Denemarken en het Verenigd Konink…Lees verder