Boek
Nederlands
Eind 19e eeuw ontdekt een weesmeisje dat haar ouders geheimen hadden en gaat naar Jamaica om hierover meer te weten te komen.
Titel
Schaduwvanger
Auteur
Michelle Paver
Vertaler
Milly Clifford
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The shadow catcher
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2011
414 p.
ISBN
9789044330762 (paperback)

Besprekingen

Het onbezorgde leventje van Maddy verandert op slag als ze haar moeder moet helpen bij de geboorte van een zusje door voor te lezen uit het handboek van dokter Philpott. Diezelfde nacht sterft haar moeder en de tienjarige Maddy zorgt voor de baby. Enkele dagen later komt een verre nicht hen ophalen en ze vertrekken samen naar Londen. Tien jaar later staan de meisjes er weer alleen voor en kunnen amper overleven in Londen. Maggy vraagt hulp bij Dominee Sinclair Lawe. Hij vraagt haar ten huwelijk en Maggy stemt toe om Sophie, die ziekelijk is, de nodige medische zorgen te kunnen geven. Ze vertrekken naar Jamaïca waar ze terechtkomen op het landgoed 'Fever Hill' van Jocelyn Monroe, die Sinclair en zijn broer Cameron adopteerde nadat zijn enige zoon Ainsley hun familie ten schande bracht.

Het verhaal brengt ons achtereenvolgens in Schotland en Londen maar vooral in Jamaïca. Het leven draait er rond enkele grondbezitters en suikerrietplanters voor wie de familie-eer het hoogste goed…Lees verder
Nadat haar moeder in het kraambed is gestorven, wordt de 10-jarige Madeleine met de baby opgenomen door een nicht van hun moeder, die echter 10 jaar later overlijdt en hen berooid achterlaat. Omdat haar zieke zusje behandeling nodig heeft, neemt Madeleine het huwelijksaanzoek aan van een dominee die zendeling wordt op Jamaica, waar haar ouders vroeger woonden. Het leven op Jamaica met een moeilijke man van wie ze niet houdt, en de familiegeheimen rond haar onwettige geboorte, vallen haar zwaar. Als ze gaat houden van de broer van haar man, die haar vader kende, komen veel lijnen samen. Uiteindelijk sterft haar man, erkent haar familie haar en haar zusje en kan ze met haar geliefde trouwen. Van de Britse schrijfster verschenen verschillende historische romans die goed ontvangen werden. Eerste deel van de Eden-trilogie. De roman komt vrij langzaam op gang, maar wint aan kracht als het verhaal zich verplaatst naar Jamaica. Vooral de laatste 200 pagina’s zijn erg levendig, goed opgebouwd …Lees verder

Over Michelle Paver

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Transangst

Michelle Paver (1960) is een Britse schrijfster. Ze schreef onder meer de kinderserie Avonturen uit een Magisch Verleden.

Biografie

Pavers vader was een Zuid-Afrikaan en haar moeder een Belgische. In 1963 verhuisde het gezin naar Wimbledon (Londen), waar Paver nog steeds woont.

Paver was dertien jaar lang advocate. Na de dood van haar vader in 1996 ging ze doen wat ze werkelijk wilde: boeken schrijven. Ze schreef een aantal romantisch-historische boeken voor ze aan Avonturen uit een Magisch Verleden begon. Toen die reeks in 2009 werd afgerond, schreef ze een boek voor volwassenen en van 2012 tot 2016 verscheen er elk jaar een boek uit haar reeks Tijden van Goden en Gevechten.

Gepubliceerde boeken

  • Portret van een liefde, 2000 (Without Charity);
  • Een liefde uit vervlogen tijden, 2001 (A Place in the Hills);Lees verder op Wikipedia