Boek
Nederlands

Sneeuwwitje moet sterven

Nele Neuhaus (auteur), Sander Hoving (vertaler)
Titel
Sneeuwwitje moet sterven
Auteur
Nele Neuhaus
Vertaler
Sander Hoving
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Schneewittchen muss sterben
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Q, 2011
448 p.
ISBN
9789021441405 (paperback)

Besprekingen

Tobias Sartorius is een zondagskind. Hij is jong, knap en intelligent, kortom, de wereld ligt aan zijn voeten. Dan verdwijnen Laura, zijn ex-liefje, en Stefanie, zijn huidige vriendin, die Sneeuwwitje genoemd wordt omdat ze de hoofdrol speelde in het gelijknamige toneelstuk. Tobias wordt op basis van indirect bewijs veroordeeld tot tien jaar jeugddetentie. Er is bloed gevonden in zijn kamer, op zijn kleren en in zijn auto, er zijn getuigen van een ruzie en er ontbreken enkele uren in zijn herinnering. Ondanks het feit dat er geen lichamen gevonden worden, maakt hij geen schijn van kans. De rechtbank erkent zijn geheugenverlies niet en er zijn geen getuigen à décharge. Enkel zijn buurmeisje Nadja, nu een gevierde actrice, blijft hem trouw bezoeken en haalt hem op aan de gevangenispoort als hij zijn straf uitgezeten heeft en recht heeft op resocialisatie. Afgezien van het feit dat de ware moordenaar nog vrij rondloopt, heeft de juridische dwaling hem een stuk van zijn leven en zijn vade…Lees verder
Een veroordeelde meisjesmoordenaar keert na zijn straf terug naar zijn dorp, waarna er opnieuw een jonge vrouw verdwijnt. Chronologisch vertelde puzzeldetective met alwetende verteller waarin via verrassende wendingen de stukjes langzaam op hun plaats vallen. De vertelde tijd bestrijkt de maand november 2008, verdeeld in gedateerde, afgeronde hoofdstukken. Het vertelperspectief ligt afwisselend bij een aantal personages. Dit komt ten goede aan de spanningsopbouw van het rustige verhaaltempo. De twee politiemensen, een man en een vrouw, worden in grote lijnen geschetst, de voor de intrige belangrijke personen krijgen meer reliëf. Het taalgebruik is, hoewel eenvoudig, voldoende beeldend om de drukkende sfeer van een kleine, gesloten dorpsgemeenschap te tekenen. Gesitueerd nabij Frankfurt. Vlotte vertaling. Makkelijk leesbare thriller van de succesvolle Duitse schrijfster. Vrij kleine druk.

Over Nele Neuhaus

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Martin Lindner

Nele Neuhaus, geboortenaam Cornelia Löwenberg, (Münster, 20 juni 1967) is een Duitse auteur.

Nele Neuhaus werd als Cornelia Löwenberg geboren in 1967. Ze groeide op in Paderborn. Toen ze elf was verhuisde ze met haar familie naar de Taunus. Ze studeerde rechten, geschiedenis en Duits, maar gaf na een tijdje haar studie op om te gaan werken voor een reclamebureau in Frankfurt am Main. Van 1995 tot 2011 was ze getrouwd met Harald Neuhaus. Ze publiceerde haar eerste boeken in eigen beheer voordat ze bij de uitgeverij Ullstein doorbrak met Diepe wonden. Sinds de scheiding woont ze met haar nieuwe partner in de Taunus.

Bibliografie

Romans

  • Unter Haien (2005); Tussen de haaien (2018).

Sheridan Grant-Reeks