Door gesprekken met de dochter van een oud-klasgenote wordt psychoanalytica Frieda Klein herinnerd aan een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd.
Titel
Donderdagskinderen
Auteur
Nicci French
Vertaler
Caecile de Hoog Irving Pardoen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Thursday's children
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2014
378 p.
ISBN
9789041416322 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

IT'S THE PSYCHE, STUPID!

Misdaad is geen daad, blijkt nog maar eens uit Donderdagskinderen , de nieuwste Nicci French. Het is een gedachtegang met diepe wortels in het verleden. En wie ze wil doorgronden, zal ook in zichzelf moeten graven.

Drie jaar geleden introduceerde schrijversduo Nicci French psychotherapeute Frieda Klein in Blauwe maandag en er werd meteen aan toegevoegd dat zij de hoofdrol zou spelen in een reeks van acht boeken. Na de zeven dagen van de week zou een afsluitende band volgen waarin alles bij elkaar zou komen en het mysterie omtrent Dean Reeve, de man van wie iedereen, inclusief zijn ex, denkt dat hij dood is, maar van wie Frieda vermoedt dat hij nog leeft, wordt opgelost. Inmiddels zitten we bij donderdag, bij Donderdagskinderen om precies te zijn, en we zijn nu al benieuwd wat het weekend brengen zal.

Frieda is nog maar amper bekomen van de dode meisjes uit Wachten op woensdag wanneer ze een telefoontje krijgt van haar vroegere klasgenote Maddy. Of ze even mag langskomen, ze wil iets bespreken. Blijkt dat haar vijftienjarige dochter Becky de laatste tijd raar doet. Ze negeert haar schoolwerk en eet nog amper iets anders dan de occasionele appel. Ook al waren Frieda en Maddy niet zo…Lees verder

Na het teleurstellende Wachten op woensdag weet het schrijvende echtpaar Nicci French zich in dit vierde deel rond psychotherapeute Frieda Klein enigszins te herpakken. In tegenstelling tot het vorige deel zorgt French er in Donderdagskinderen voor dat een overvloed aan personages elkaar niet in de weg lopen. Daardoor is Klein weer de centrale figuur en komen sommige personages uit de vorige delen, zoals Yvette Long en Hal Bradshaw, in Donderdagskinderen amper aan bod.
Klein krijgt in haar praktijk bezoek van haar voormalige klasgenoot Maddie Capel, wier dochter Becky kampt met gedragsstoornissen. Maddie gelooft dat er meer aan de hand is dan een hevige puberteit, maar Becky wil niet met haar moeder praten. Tijdens een van hun sessies bekent Becky aan Frieda dat ze in haar eigen slaapkamer verkracht is door een onbekende indringer. Frieda raadt Becky aan om naar de politie te gaan, maar vooraleer de tiener daartoe komt, wordt ze thuis opgehangen gevonden. Fri…Lees verder
Als psychotherapeute Frieda Klein in Londen door een oud-klasgenote uit de Engelse stad Braxton wordt gevraagd eens te praten met haar lastige tienerdochter, wil ze geen nee zeggen. In twee gesprekken met de eerst heel dwarse Becky (15) vertelt deze ten slotte over de traumatische gebeurtenis die haar overkwam. Door een bepaalde formulering realiseert Frieda zich dat haar op haar vijftiende hetzelfde is overkomen, ook in Braxton. Ze besluit terug te gaan naar de stad en het huis waaruit ze op haar zestiende wegliep, en zoekt haar moeder op. Die is daar niet blij mee en dan begint voor Frieda een moeilijke zoektocht naar wat zich in 1989 nu precies heeft afgespeeld. Onder pseudoniem schrijft het Engelse echtpaar Nicci Gerrard (1958) en Sean French (1959) psychologische thrillers. Deze goedvertaalde vierde in de Frieda Klein-serie volgt op de bestseller ‘Wachten op woensdag’. Het heel boeiende, spannende verhaal heeft een uitstekende plot en subplots, een heel menselijke hoofdpersoon en…Lees verder

Over Nicci French

CC BY 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Nicci French is het pseudoniem van het Britse schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French, die samen psychologische thrillers schrijven. Ze trouwden in 1990 en hebben samen twee kinderen. Gerrard heeft ook nog twee kinderen uit haar eerste huwelijk.

Biografieën

Nicci Gerrard

Nicci Gerrard (10 juni 1958) groeide op in Worcestershire en studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit van Oxford. Ze heeft les gegeven in Los Angeles en Londen, begon een tijdschrift voor vrouwen en werd freelance journalist. Ze trouwde en kreeg twee kinderen, maar dit huwelijk hield geen stand. Toen ze weer vrijgezel was, ontmoette ze Sean French. Ze ontmoette hem toen ze werkte voor de New Statesman.

Sean French

Sean French (28 mei 1959) werd geboren in Bristol en studeerde ook Engelse literatuur aan …Lees verder op Wikipedia