Boek
Nederlands

De vrouw van Zagreb

Philip Kerr (auteur), Marjolein van Velzen (vertaler)

Besprekingen

Sardonische nazihater

THRILLER. Met Bernie Gunther creëerde de Britse schrijver Philip Kerr een intrigerend personage dat blijft boeien. Misschien ligt dat wel aan het aanstekelijke cynisme waarmee die in nazi-Duitsland het hoofd boven water probeert te houden.

Meer dan een kwarteeuw geleden introduceerde Philip Kerr (°1956) een uniek personage in de misdaadliteratuur: Bernie Gunther, een Berlijnse politieman in nazi-Duitsland die de nazi's haat. Gunther was een tijdje privédetective maar belandde later opnieuw bij de Kriminalpolizei. Bovendien werd de nazihater ook nog SS'er. Dat gebeurde automatisch, er was geen keuze.

Kerr schreef drie goed gedocumenteerde en succesvolle thrillers over Bernie Gunther, die later gebundeld werden als 'Berlin Noir', een trilogie die nog altijd tot het beste behoort van wat in het genre over die periode is geschreven. Kerr leek er even genoeg van te hebben en publiceerde een tiental standalones: historische romans, sciencefiction, avonturenromans, jeugdboeken. Telkens waren er wel links met het krimigenre.

Romanticus

Acht jaar geleden dan verscheen Bernie Gunther weer op de scène. Er was vraag van de lezers, van de uitgever en van Kerr zelf. Intussen is De vrouw van Zagreb al de tiende G…Lees verder

Bernie Gunther werkt voor de SD in nazi-Duitsland. Hij is een fervent nazihater, verslaafd aan sigaretten en uitermate slim. Hij krijgt van Goebbels de opdracht de vader van een filmster op te sporen, zodat zij voor Duitse filmindustrie blijft werken. Een spannende tocht brengt Bernie naar Zagreb waar hij geconfronteerd wordt met gruwelijke gebeurtenissen in Kroatië. De zoektocht naar de vader blijkt niet het enige probleem waarmee Bernie te maken krijgt. Het verhaal is humoristisch en bij tijden vreselijk spannend. De schrijver (1956) is er in geslaagd rustige periodes af te wisselen met heftige acties die de lezer overvallen. Dit boek is het achtste deel in de Bernie Gunther-serie en los van de andere delen te lezen. De historische achtergrond klopt, de hoofdpersonen zijn geloofwaardig. De plot heeft een verrassend einde. Kortom: een aanrader voor liefhebbers van de betere thrillers.

Over Philip Kerr

CC BY 2.0 - Foto van/door PEN American Center

Philip Ballantyne Kerr (Edinburgh, 22 februari 1956 – 23 maart 2018) was een Brits auteur. Hij is bekend van de Bernie Gunther thrillers en de kinderboekenreeks Children of the Lamp.

Loopbaan

Kerrs bekendste werk is een reeks goed gedocumenteerde historische thrillers die zich afspelen in het Duitsland van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De hoofdrol in deze boeken speelt de eigenwijze politieman (en later privédetective) Bernie Gunther. Verschillende bijfiguren zijn niet fictief, zoals Ernst Gennat (destijds politiecommissaris van Berlijn), Reinhard Heydrich, Bernhard Weiß (een Joods politicus), Arthur Nebe, Adolf Eichmann, Horst Carlos Fuldner (een nazi-agent in Argentinië) en Joseph Mengele.

Kerr zat op school in Edinburgh en op een gymnasium in Northampton. Hij studeerde rechten aan de University of Birmingham van 1974 tot 1980 en ontving daar een mastergraad. Kerr werkte ook als advertentiecopywriter…Lees verder op Wikipedia