Boek
Nederlands

Vergeven en vergeten

Philip Kerr (auteur), Jan Pott (vertaler)
Titel
Vergeven en vergeten
Auteur
Philip Kerr 1956-2018
Vertaler
Jan Pott
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Greeks bearing gifts
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, © 2018
413 p.
ISBN
9789022582862 (paperback)

Besprekingen

In 1957 gaat oud-politieman Bernie Gunther onder een valse naam naar Griekenland om een verzekeringsclaim te onderzoeken. Hij stuit op een web van intriges met oud-nazi’s, Griekse joden en politici. Er vallen enkele doden en Gunther ontdekt dat ook hij mogelijk gebruikt is in een politiek spel op het hoogste niveau, dat te maken heeft met de nieuwe werkelijkheid van de Koude Oorlog. Dit is het dertiende en jammer genoeg laatste boek in een uiterst succesvolle reeks over Bernie Gunther, want de auteur (1956-2018) is overleden. Het past keurig in de reeks en valt onder de noemer ‘crime noir’. Kenmerken zijn: een tragische held, veel 'cliffhangers', uiterst gevatte dialogen, ‘femmes fatales’ en een haast niet te ontwarren plot met vele lagen. Zoals typerend voor de serie wordt de historische werkelijkheid goed ingebed in het verhaal en passeren ‘echte’ schurken opnieuw de revue. Voor de liefhebbers van bijvoorbeeld Robert Goddard en John Lawton.

Schuldgevoel om Salonika

Detectiveschrijver Philip Kerr liet ons een 'Bernie Gunther'-boek over Griekenland na.

De horror van de Tweede Wereldoorlog heeft eigenlijk geen thrillerschrijver nodig. Of juist een hele goeie. Eentje die bizarre feiten of een groot mysterie opdiept, of angstaanjagende nazi's aan de vergetelheid ontrukt. Het is jammer dat Philip Kerr in maart te jong is overleden, want hij was zo'n goeie oorlogsthrillerschrijver. Een geluk bij een ongeluk: hij voltooide kort voor zijn dood nog wel het 13de en 14de deel van zijn serie over de Duitse moordcommissaris Bernie Gunther. 'Vergeten en vergeven' kwam in mei uit, binnenkort volgt 'Metropolis'.

In 'Vergeten en vergeven' kan Gunther weer worstelen met zijn schuldgevoelens als 'goede Duitser', een agent die weigerde nazi te worden maar wel vuile handen maakte. De plaats delict ligt in dit boek in het Griekenland van 1957, en tja, het oorlogsverleden van dat land geeft wel aanleiding tot Duits schuldgevoel. De schipbreuk in de Egeïsche zee die Gunther deze keer onderzoekt, blijkt verband te houden met een van de meest…Lees verder

Over Philip Kerr

CC BY 2.0 - Foto van/door PEN American Center

Philip Ballantyne Kerr (Edinburgh, 22 februari 1956 – 23 maart 2018) was een Brits auteur. Hij is bekend van de Bernie Gunther thrillers en de kinderboekenreeks Children of the Lamp.

Loopbaan

Kerrs bekendste werk is een reeks goed gedocumenteerde historische thrillers die zich afspelen in het Duitsland van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De hoofdrol in deze boeken speelt de eigenwijze politieman (en later privédetective) Bernie Gunther. Verschillende bijfiguren zijn niet fictief, zoals Ernst Gennat (destijds politiecommissaris van Berlijn), Reinhard Heydrich, Bernhard Weiß (een Joods politicus), Arthur Nebe, Adolf Eichmann, Horst Carlos Fuldner (een nazi-agent in Argentinië) en Joseph Mengele.

Kerr zat op school in Edinburgh en op een gymnasium in Northampton. Hij studeerde rechten aan de University of Birmingham van 1974 tot 1980 en ontving daar een mastergraad. Kerr werkte ook als advertentiecopywriter…Lees verder op Wikipedia