De commandant van de Franse geheime dienst, Georges Picquart, vertelt hoe hij na de veroordeling wegens spionage van de joodse officier Alfred Dreyfus in 1895 ontdekt dat de echte spion iemand anders moet zijn geweest en dat Dreyfus dus ten onrechte een levenslange gevangenisstraf uitzit.
Titel
De officier
Auteur
Robert Harris 1957-
Vertaler
Paul Witte
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
An officer and a spy
Editie
10
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2014
444 p.
ISBN
9789023485179 (paperback)

Besprekingen

'Dit is het begin van de moderne spionage'

In januari 1895 werd de Frans-Joodse officier Alfred Dreyfus veroordeeld voor spionage, een zaak die internationaal controverse uitlokte. De Engelse auteur Robert Harris schreef er een sterke historische thriller over.

John Vervoort

De Britse journalist en schrijver Robert Harris (57) werd in 1992 beroemd metVaderland, een historische thriller die vertrok van de intrigerende idee dat Hitler de oorlog gewonnen had. De Tweede Wereldoorlog leverde ook inspiratie voor veel van zijn latere boeken. Daarnaast schreef hij een aantal thrillers die zich in het verre Romeinse verleden afspeelden. Dat hij het verhaal over Alfred Dreyfus opnieuw wilde vertellen, ligt eigenlijk aan filmregisseur Roman Polanski. Die baseerde zijn bejubelde film The ghostwriter op Harris' boek Ghost ( Geest). Daarin schrijft een ghostwriter een biografie van een voormalig Brits premier, een figuur die losjes gebaseerd is op Tony Blair. Twee jaar geleden belde Polanski Harris met de vraag om opnieuw samen te werken. Polanski wilde graag een thriller maken. Of Harris geen verhaal had liggen? Eerst wilden ze een totaal andere film maken, maar plots was daar Dreyfus. Polanski had Harris ooit verteld dat hij die geschiedenis gr…Lees verder

JODENDOOFPOT

De Britse auteur Robert Harris turnt de spraakmakende Dreyfus-affaire om tot een razend spannende historische thriller en toont aan dat het nauwgezet navertellen van de werkelijkheid soms elke fictie overstijgt.

De Dreyfus-affaire moet zowat het bekendste en flagrantste voorbeeld van vooroorlogs antisemitisme zijn. Een korte samenvatting: in 1894 wordt de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus veroordeeld voor spionage voor Duitsland en nadat hij openlijk uit zijn rang is gezet - zijn strepen worden van zijn uniform gescheurd en zijn sabel doormidden gebroken - wordt hij verbannen naar Duivelseiland, een rotseiland voor de kust van Frans-Guyana. Al gauw blijkt dat er met de bewijzen tegen Dreyfus geknoeid is, maar de legertop weigert hardnekkig de vervalsingen te erkennen en probeert krampachtig het deksel op de doofpot te houden. De Dreyfus-affaire verdeelt Frankrijk - beroemd is de veroordeling van auteur Émile Zola wegens smaad nadat hij het openlijk voor Dreyfus had opgenomen in het beroemd geworden pamflet J'accuse . Pas in 1899, na vijf jaar isolement, wordt Dreyfus gratie verleend, waarna hij nog eens zeven jaar moet wachten op rehabilitatie.

Dat heeft Dreyfus voornamelijk te d…Lees verder

In 1895 werd in Parijs de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus veroordeeld wegens spionage voor Duitsland. Hij zou allerlei militaire plannen aan Frankrijks aartsvijand bezorgd hebben en werd verbannen naar Duivelseiland in Frans-Guyana. Het bewijs berustte evenwel op vervalste stukken. Het proces geldt nog altijd als een van de grootste rechterlijke dwalingen uit de geschiedenis en het verdict verscheurde toentertijd de Franse politieke en culturele wereld. Uiteindelijk kwam de zaak opnieuw voor na de publicatie van J’accuse, een brief van Emile Zola aan de Franse president, waarin hij het opnam voor de veroordeelde.
Robert Harris (bekend van ‘historische’ thrillers als Vaderland, Enigma en Geest) vertelt het hele verhaal vanuit het standpunt van kolonel Georges Picquart, die tijdens het proces optrad als verslaggever voor de Franse legertop. Als dank wordt hij nadien benoemd tot hoofd van de dienst ‘Statistiek’ – een eufemisme voor de geheime dienst…Lees verder
In 1895 werd de Joods-Franse legerofficier Alfred Dreyfus veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf op Duivelseiland wegens spionage voor de Duitsers. De commandant van de Franse geheime dienst, George Picquart besefte dat Dreyfus vals veroordeeld werd toen hij ontdekte dat een zekere Esterhazy de echte spion was. Dreyfus kwam echter pas vrij nadat Emil Zola zijn beroemde open brief ‘J’accuse’ aan de Franse president gepubliceerd had. Robert Harris heeft dit historische gegeven verwerkt in een magistrale roman. Het verhaal wordt verteld door George Picquart en zelden is de geest van de tijd, de Jodenhaat, de alom aanwezige angst voor de Duitsers en de Franse samenleving van het fin de siècle raker getroffen dan in deze roman. De schrijver verstaat de kunst ieder personage in een paar woorden te schetsen en diepte te geven, waardoor de lezer bijvoorbeeld op de spionageafdeling van Picquart de ongezonde spanning voelt, hoewel er weinig woorden aan vuil gemaakt worden. Boeiend en spann…Lees verder

Over Robert Harris

Robert Harris kan verwijzen naar:

  • Robert Harris (schrijver), Engels journalist en schrijver
  • Robert Harris (golfer), Schots golfer
  • Robert Harris (wielrenner), Engels voormalig wielrenner
  • Robert Harris (bisschop) (1944), Canadees bisschop


Lees verder op Wikipedia