Boek
Nederlands

Het vlinderkistje

Santa Montefiore (auteur)
Wederwaardigheden van vier generaties Chilenen, die beginnen bij een Chileense schrijver wiens Engelse vrouw met de kinderen terugkeert naar Engeland.
Titel
Het vlinderkistje
Auteur
Santa Montefiore
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The butterfly box
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2002
512 p.
ISBN
90-225-3130-9

Besprekingen

Vlot geschreven roman over de hechte verhouding tussen een dochter en haar vader, die zich afspeelt tussen twee continenten. De vader is Ramon Campione, een Chileen van Italiaanse afkomst, reisjournalist voor de 'National Geographic', wat maakt dat hij telkens weer maandenlang van huis is. De dochter heet Federica, die als jong meisje haar vader verafgoodt en in alle staten is als zijn thuiskomst weer eens wordt verwacht. Haar Engelse moeder Helena ziet het leven zo niet meer zitten en stelt Ramon een ultimatum. Ofwel zoekt hij een baan dichter bij huis in Viña del Mar, ofwel zal ze met haar twee kinderen teruggaan naar haar ouders in Cornwall. Ramon weigert en de 7-jarige Federica vertrekt erg tegen haar zin naar Engeland met als zoete herinnering aan haar vader een ruw bewerkt houten kistje, dat als je het opende een vreemd en prachtig wijsje speelde. Op de bodem trilden de vleugels van een vlinder gemaakt uit kleurige kristallen, die bij elke beweging van kleur verschoten. In Engel…Lees verder
Het is 1982 en de Engelse Helena, moeder van de zesjarige Federica en Hal van vier, verlaat haar man in Chili en gaat terug naar Engeland. Het laatste cadeau dat Ramon van één van zijn vele reizen voor zijn dochtertje meebracht, een vlinderkistje ( waarbij een oud Incaverhaal hoort), vergezelt Federica gedurende vele jaren. Langzaam slijt de adoratie voor haar vader, maar vergeten doet zij hem nooit. Juist als haar leven, na een veelbelovend, maar gaandeweg teleurstellend huwelijk, een andere wending neemt, besluit zij hem - eind jaren '90 - in Chili te gaan opzoeken. Daar komt zij erachter dat zij de adoratie van een Engelse jeugdvriend over het hoofd zag en weet dat zij ook van hem houdt, zodat zij snel het vliegtuig terug neemt. In meer dan 500 pagina’s zet de Engelse schrijfster (van wie eerder Onder de ombu-boom* verscheen) een aangename roman neer, vol (romantische en andere) verwikkelingen van de vele ten tonele gevoerde personen met daarbij aardige locatiebeschrijvingen. Boeie…Lees verder

Over Santa Montefiore

CC BY 3.0 - Foto van/door Paul Van Welden

Santa Montefiore, geboren als Santa Palmer-Tomkinson (Winchester, 2 februari 1970), is een Brits schrijfster.

Privé

Montefiore is de dochter van Charles Palmer-Tomkinson en Patricia Palmer-Tomkinson, en zus van Tara Palmer-Tomkinson. Haar vader vertegenwoordigde zijn land met skiën op olympisch niveau tijdens de Olympische Winterspelen van 1964. Haar familie is meer dan dertig jaar bevriend met prins Charles.

Voordat ze Spaans en Italiaans studeerde aan de Universiteit van Exeter, werkte ze een jaar op een Argentijnse ranch. Voordat ze terugkeerde naar het Verenigd Koninkrijk, woonde ze in de jaren negentig jarenlang in Buenos Aires. Vier van haar boeken spelen zich af in Argentinië.

Ze is getrouwd met auteur en historicus Simon Sebag Montefiore, met wie ze twee kinderen heeft. Voor hun huwelijk bekeerde Montefiore zich tot het jodendom.

Bibliografie…Lees verder op Wikipedia