Boek
Nederlands

De appeltaart van hoop : er is altijd een kruimel over ...

+1
De appeltaart van hoop : er is altijd een kruimel over ...
×
De appeltaart van hoop : er is altijd een kruimel over ... De appeltaart van hoop : er is altijd een kruimel over ...

De appeltaart van hoop : er is altijd een kruimel over ...

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Op een dag verdwijnt Oscar (14). Bijna iedereen denkt dat hij zelfmoord heeft gepleegd, maar zijn broer Stevie en zijn beste vriendin Meg twijfelen. Zou het nieuwe buurmeisje Paloma meer weten? Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
De appeltaart van hoop : er is altijd een kruimel over ...
Auteur
Sarah Moore Fitzgerald
Vertaler
Sandra C. Hessels
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The apple tart of hope
Uitgever
Houten: Van Goor, 2016
199 p.
ISBN
9789000348138 (hardback)

Besprekingen

Oscar (14) heeft een bijzonder talent: hij bakt appeltaarten die hoop geven. Maar juist hij is in een vlaag van wanhoop met zijn fiets de zee in gereden. Het boek begint met de herdenkingsdienst die door zijn vriendin Meg wordt beleefd als een toneelstuk. Zij en Oscars broer kunnen niet geloven dat Oscar dood is. Dat zij gelijk hebben, blijkt al uit de openingszin van het volgende hoofdstuk: 'Ik ben niet gestorven'. Aan het woord is Oscar die blijkbaar van de verdrinking is gered en nu oproept om mensen niet zomaar op te geven. Vervolgens wordt in hoofdstukjes die beurtelings vanuit Oscar en Meg zijn geschreven, steeds duidelijker wat tot de dramatische gebeurtenis heeft geleid. Het is een spannend en ontroerend verhaal over vriendschap, maar ook over kwetsbaarheid, bedrog en jaloezie. De hoofdstukken ('stukken') zijn als punten appeltaart die gevoelige tieners een hart onder de riem steken en aanmoedigen om zichzelf te zijn. Vanaf ca. 12 jaar.

De appeltaart van hoop

Oscar Dunleavy is een doorsneejongen die naar school gaat, vrienden heeft, verliefd wordt en zijn redelijk gewone leventje leidt. Hoewel er toch wel iets bijzonders is aan hem: hij bakt immers de lekkerste appeltaarten die je je maar kan inbeelden. Hij wordt daar erg voor gewaardeerd en het hoort gewoon bij hem. Oscar bakt met veel liefde en zorg en dat proef je.

Zijn beste vriendin, Meg, is ook zijn buurmeisje. Op een dag kondigt ze aan dat ze voor vele maanden naar Nieuw-Zeeland verhuist. Oscar zit in zak en as. Maar al vlug wordt hij afgeleid door Paloma, een frisse, knappe meid, die de plaats van Meg inneemt in haar huis, maar ook een beetje in Oscars hart. Vanaf dan loopt het snel mis. Oscar ziet niet hoe Paloma hem manipuleert, hoe zij zijn omgeving opzet tegen hem en hoe zij sluw en geslepen hem de afgrond induwt. Oscar verdwijnt plots. Na een week van zoektochten en speuracties geeft men het op. Iedereen vermoedt dat Oscar dood is. Heeft hij zelfmoord gepleegd? N…Lees verder