Boek
Nederlands

Het stel van hiernaast

Shari Lapena (auteur), Marja Borg (vertaler)
Terwijl Anne en Marco voor een etentje bij de buren zijn met de babyfoon aan, wordt hun dochter van zes maanden uit haar bedje ontvoerd door een onbekende die geen enkel spoor achter heeft gelaten.
Titel
Het stel van hiernaast
Auteur
Shari Lapena 1960-
Vertaler
Marja Borg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The couple next door
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2016
287 p.
ISBN
9789044630909 (paperback)

Besprekingen

Het stel van hiernaast

Eerste zin Anne voelt haar maagzuur omhoogkomen en achter in haar keel branden; alles om haar heen begint te draaien.

Het zou het eerste avondje uit in lange tijd worden. Gewoon bij de buren, met de babyfoon op tafel, want Cora, het pasgeboren baby’tje van Anne en Marco ligt amper een muur verder te slapen. Om beurten gaan ze om het halfuur kijken. De wijn vloeit rijkelijk, ogen worden glazig, de lach iets harder, en er wordt wat geflirt. Wanneer Anne en Marco halfdronken thuiskomen, is Cora verdwenen. Wat volgt, is een pageturner die voortraast als een sneltrein. Je vingers zijn niet snel genoeg om de pagina’s om te draaien.

Lapena excelleert in haar debuut en ondanks de talloze plotwendingen – suburbia kent veel stoute geheimen, van fraude tot partnerruil – heeft ze haar verhaal perfect onder controle. Mocht u deze zomer nog nagels over hebben om af te bijten: Het stel van hiernaast zal u bebloede vingertoppen bezorgen.

***

Prometheus (oorspronkelijke titel: The Couple Next Door), 288 blz., € 19,90.

Anne en Marco zijn voor een etentje bij hun naaste buren. Hun babydochter ligt thuis in haar bedje, de babyfoon staat aan en ieder half uur gaat Anne of Marco bij haar kijken. Maar als ze om één uur thuiskomen, is het bedje leeg. Zo begint een zenuwslopende periode met vele ondervragingen door de recherche, want als er geen enkel spoor van een dader gevonden wordt, gaat de politie denken aan betrokkenheid van een of beide ouders. Een losgeldbetaling loopt fout en de man die het zou ontvangen blijkt vermoord te zijn. Maar Anne begint te twijfelen aan haar echtgenoot, die geheimen voor haar blijkt te hebben en Marco begint te twijfelen aan de rol van zijn schoonvader. Het is een zeldzaam knappe debuutthriller. De schrijver manipuleert haar lezers door met steeds weer kleine details verdenkingen van de een naar de ander te verschuiven, verdenkingen waarbij een postnatale depressie goed van pas komt. Zo is het hele verhaal een kwestie van een hoofdpersoon als slachtoffer van een wel dried…Lees verder