Boek
Nederlands

Dag Vos, dag Haas!

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
Titel
Dag Vos, dag Haas!
Auteur
Sylvia Vanden Heede
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2009
88 p. : ill.
ISBN
9789020984866 (hardback)

Besprekingen

In het bos waar Vos en Haas wonen, besluit het hoendergezin om voorgoed naar de stad te verhuizen. Tok en Piep willen hun kind Iek namelijk naar school sturen. Haas kan Iek ervan overtuigen dat naar school gaan best leuk is, want hij zal er leren lezen in een echt boek! Maar vooral Uil heeft veel verdriet over het vertrek van zijn vrienden. Midden in de zomer komt er een kaart van Pluim, de eekhoorn. Pluim is een tijdje geleden naar de stad verhuisd, maar nu wil ze op bezoek komen in het bos voor een beetje rust. Uil kijkt erg naar haar komst uit en maakt zijn hele huis schoon. Wanneer Pluim dan eindelijk komt, zit ze achter op de motor van de stoere stadsbink Ever. Haas wil ook wel eens eventjes uit het saaie bos met hem, maar na een wilde rit achterop weet ze, dat ze toch liever rustig thuis zit! Na een tijdje besluit Pluim zelfs om het leegstaande huis van Tok en Piep als buitenhuis te gaan bewonen, zodat ze nog een poosje langer in het bos kan blijven. Haas is daar niet zo gelukki…Lees verder
De auteur heeft een naam opgebouwd als het gaat om schitterend uitgewerkte leesoefenstof voor beginnende lezers. Zij weet met minieme middelen leuke en spannende verhalen af te leveren. Deze bundel bevat veertien verhalen over het bekende duo Vos en Haas die oplopen in moeilijkheidsgraad. Startende lezers kunnen al na enkele weken de eerste verhalen lezen. Langzaamaan wordt de tekst moeilijker van AVI-M3 tot AVI-M4. De schitterende illustraties in waterverf bieden houvast bij het lezen, maar zijn ook op zich kleine pareltjes. In de verhalen keren bekende vrienden terug, maar wordt ook afscheid genomen van bijvoorbeeld Iek, die samen met zijn ouders verhuist. Over het innemende tweetal zijn al verschillende titels verschenen, voor beginnende en wat gevorderde lezers, maar ook hardkartonnen kleuterboeken (achter in het boek staat een overzicht). Fijne leesoefenstof voor groep drie, ook geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Dag Vos, dag Haas!

'Dag Vos, dag Haas!' is een boek met veertien nieuwe verhalen over Vos en Haas. Piep en Tok gaan samen met Iek weg uit het bos en Pluim komt net een tijdje in het bos wonen. Zij komt uit de stad en wil er eens uit. De dieren maken ook kennis met Ever en zijn stoere motor. Maar Pluim is een nuf en Haas heeft haar niet graag. Vos en Uil daarentegen hebben wel erg veel aandacht voor deze hippe dame. Het zijn grappige, soms spannende en soms ontroerende verhalen met steeds dezelfde dierenfiguren, die ook al een rol speelden in de eerdere boeken van Sylvia vanden Heede. Elk van de hoofdstukken draagt een titel en neemt ongeveer vijf à zes bladzijden in beslag. De eenvoudige tekst is geschreven voor beginnende lezers op Avi-niveau 1 tot 3 en in een qua grootte wisselende letter gezet met ruime interlinie en een overvloed aan prenten. De prachtige, zeer sprekende illustraties in waterverf zijn van Thé Tjong-Khing. Ze ondersteunen de tekst en maken dit boek tot een zeer aantrekkelijk en st…Lees verder

Over Sylvia Vanden Heede

Sylvia Vanden Heede (Zwevegem, 25 augustus 1961) is een Vlaams kinderboekenschrijfster.

Biografie

Sylvia Vanden Heede groeide op in een groot West-Vlaams gezin. Na drie jaar moderne humaniora in Zwevegem en drie jaar sierkunsten in Brugge, studeerde ze godsdienstwetenschappen in Heverlee. Na haar studies verhuisde ze terug naar West-Vlaanderen, waar ze met haar gezin in Brugge woont.

Haar eerste boek, De spiegelplas stuurde ze in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. Het boek eindigde als derde en werd twee jaar later gepubliceerd. Sindsdien bleef ze schrijven. Bekendheid verwierf ze vooral met haar veelbekroonde boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing. Behalve voor beginnende lezers schrijft ze ook voor tieners en adolescenten. De meeste van haar boeken werden uitgegeven door Lannoo.
In de meeste boeken van Sylvia Vanden Heede …Lees verder op Wikipedia