Boek
Nederlands

Vos en Haas, blauw is saai

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
+1
Vos en Haas, blauw is saai
×
Vos en Haas, blauw is saai Vos en Haas, blauw is saai
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Titel
Vos en Haas, blauw is saai
Auteur
Sylvia Vanden Heede
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2008
[14] p. : ill.
ISBN
9789020976571

Besprekingen

Het populaire duo Vos en Haas houdt een picknick. Plots valt het oog van Vos op zijn blauwe trui, en begint hij te mopperen dat hij een blauwe trui maar saai vindt. Haas vindt blauw helemaal niet saai, want blauw is de kleur van de lucht. Maar Vos houdt meer van groen, de kleur van het gras. En dan zijn ze vertrokken om een heleboel kleuren op te sommen en om zich heen te ontdekken wat ze allemaal in die kleur vinden. Wanneer Vos beweert dat bosbessen net zoals bramen paars zijn, beginnen de twee weer te kibbelen. Haas vindt namelijk dat bosbessen blauw zijn. Uil komt erbij en vertelt hen dat de lucht veel meer kan zijn dan lichtblauw en donkerblauw. Soms is de lucht zwart, of grijs of paars. En vlak voor de zon opkomt zelfs roze.

De tekst biedt een grote variatie aan kleuren en kleurnuances aan, die ook allemaal op verschillende manieren in de grote prenten te zien zijn. Op die manier biedt dit prentenboek een schat aan nieuwe woorden over kleuren en levensmiddelen aan de kle…Lees verder
Vos moppert tijdens een gezellige picknick met Haas dat hij zijn blauwe trui maar saai vindt. Haas is het er niet mee eens. Ze kissebissen wat, waarbij ook andere kleuren ter sprake komen. Als Uil zich bij hen voegt, komen er nog maar kleurnuances naar voren: lichtblauw, donkerblauw, een zwarte, grijze, paarse of zelfs roze lucht. Heeft de tekst veel te bieden, de illustraties over een dubbele pagina doen daar niet voor onder: de gedetailleerde, zacht ingekleurde, fijne pentekeningen laten zien wat de tekst vertelt, maar bieden ook een eigen verhaal. Er valt veel te ontdekken! Zo gaat deze stevige, kartonnen, royale uitgave met twee afgeronde hoeken lang mee: eerst kijken en voorlezen, daarna zelf lezen. Het is het vierde prentenboek in een grote uitvoering in een zeer geslaagde reeks rond Vos en Haas. Vanaf ca. 4 jaar.

Vos en Haas. Blauw is saai

Vos kijkt in de spiegel. ‘Bah, wat is mijn trui saai’, zucht hij. ‘Hoezo saai?’ vraagt Haas. ‘Gewoon saai. Saai blauw’, zegt Vos. Zo begint dit grote, gekartonneerde prentenboek met Vos en Haas in de hoofdrollen. Haas vindt blauw helemaal niet saai, want blauw is de kleur van de lucht. Er ontspint zich een levendige conversatie over kleuren en kleurassociaties. Soms zijn de twee vrienden het met elkaar eens, maar soms ook niet. En wanneer ook Uil zich in het gesprek mengt, wordt het er niet gemakkelijker op. De prachtige illustraties van Thé Tjong-Khing kaderen het verhaal ergens op een picknickplaats middenin het bos. De gedetailleerde prenten die telkens een dubbele pagina vullen, sluiten nauw aan bij de tekst, maar ze vertellen ook veel meer. Het ziet er allemaal heel zomers en vooral gezellig uit. De tekst staat in een groot lettertype onder de illustraties in een witte band. Een aantal woorden zijn benadrukt doordat ze in het vet staan. Het gesprek is grappig om te volgen en b…Lees verder

Over Sylvia Vanden Heede

Sylvia Vanden Heede (Zwevegem, 25 augustus 1961) is een Vlaams kinderboekenschrijfster.

Biografie

Sylvia Vanden Heede groeide op in een groot West-Vlaams gezin. Na drie jaar moderne humaniora in Zwevegem en drie jaar sierkunsten in Brugge, studeerde ze godsdienstwetenschappen in Heverlee. Na haar studies verhuisde ze terug naar West-Vlaanderen, waar ze met haar gezin in Brugge woont.

Haar eerste boek, De spiegelplas stuurde ze in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. Het boek eindigde als derde en werd twee jaar later gepubliceerd. Sindsdien bleef ze schrijven. Bekendheid verwierf ze vooral met haar veelbekroonde boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing. Behalve voor beginnende lezers schrijft ze ook voor tieners en adolescenten. De meeste van haar boeken werden uitgegeven door Lannoo.
In de meeste boeken van Sylvia Vanden Heede …Lees verder op Wikipedia