Boek
Nederlands

Cyberboy

Tanja de Jonge (auteur)
+1
Cyberboy
×
Cyberboy Cyberboy
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Kevins vriend Bjorn is voor zijn ogen onder een vrachtauto gekomen. In het ziekenhuis werd hij hersendood verklaard. Twee jaar later komt Bjorn ineens als nieuwe leerling Kevins klas binnen. Maar Bjorn lijkt wel een andere persoon geworden. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Cyberboy
Auteur
Tanja de Jonge
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2021
221 p.
ISBN
9789025882501 (paperback)

Besprekingen

Voor Kevins ogen is zijn beste vriend Bjorn onder een vrachtauto gekomen. Kevin zag hem voor het laatst in het ziekenhuis, hersendood. Maar twee jaar later komt Bjorn opeens Kevins klas binnen als nieuwe leerling. Zijn vriend is wel erg veranderd, het lijkt wel of hij geen eigen emoties heeft en de gezichtsuitdrukkingen van anderen imiteert. Kevin is de ik-verteller van dit meeslepende verhaal over de consequenties van een vergevorderde geneeskunde waarbij mens en machine gecombineerd worden. De Jonge heeft de spanning meesterlijk opgebouwd richting een verrassende ontknoping. Niet alleen blijft lang onduidelijk wat er precies met Bjorn is gebeurd, het verhaal zit bovendien vol mensen met verborgen agenda’s. Voor Kevin wordt de vraag hoe langer hoe meer of Bjorn als mens behandeld moet worden en zo ja, hoe hij een vriend voor hem kan zijn. Dat maakt Cyberboy ook psychologisch interessant. Was het campagneboek van Nederland Leest Junior 2017. Vanaf ca. 11 jaar.

Cyberboy

Kevin zit in het tweede middelbaar wanneer hij zijn beste vriend, waarvan hij dacht dat hij twee jaar geleden gestorven was, plots vooraan in de klas ziet staan. Verbijstering, maar vooral ook intense vreugde overspoelen Kevin. We komen in het begin van het verhaal al snel te weten wat er met Kevins vriend Bjorn is gebeurd. Althans de grote lijnen. De details blijven vaag. Bjorn blijkt slachtoffer geweest te zijn van een tragisch verkeersongeluk. Kevin heeft alles zien gebeuren en voelt zich schuldig. Het lijkt er in het begin op dat de twee boezemvrienden een tweede kans krijgen en Kevin kan zichzelf niet gelukkiger prijzen. Maar als snel merkt Kevin ook dat Bjorn niet meer dezelfde is. Hij vertoont bizar gedrag dat Kevin niet kan verklaren. Waar anderen dat wijten aan de lange coma waarin Bjorn gelegen heeft, ontdekt Kevin dat het veel meer is dan dat. Bjorn is écht niet meer Bjorn. Samen met Joris en Anne, twee klasgenoten, gaat Kevin op zoek naar de waarheid. En die is bijzonde…Lees verder

Over Tanja de Jonge

CC BY 3.0 - Foto van/door Marja Cox / Tanja de Jonge (copyright owner)

Tanja de Jonge (Uden, 6 maart 1968) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Loopbaan

De Jonge was werkzaam als docente Nederlands en theatervormgeefster voor zij ging werken als educatief medewerker bij de Openbare bibliotheek in Hoorn. In 2003 publiceerde ze haar eerste kinderverhalen in Het geluidenboek, dat werd uitgegeven door uitgeverij Bruna. Sinds 2009 schrijft ze voor de zogenoemde aanvankelijk-leesboeken van de Gestreepte boekjes-reeks van Pica Educatief. Daarnaast verscheen, in september 2009, haar jeugdroman Dwaalspoor in de diepte bij Uitgeverij Holland.

Bibliografie

  • Het geluidenboek (A.W. Bruna Uitgevers 2003) met andere auteurs
  • De gevangen kabouter (Pica Educatief 2009)
  • Dwaalspoor in de diepte (Uitgeverij Holland 2009)
  • Lorelei, Vlaams filmpje (Uitgeverij Averbode 2010)
  • Het geheim va…Lees verder op Wikipedia