Boek
Nederlands

Die laatste zomer

Tatiana de Rosnay (auteur), Iris van der Blom (vertaler)
Titel
Die laatste zomer
Auteur
Tatiana de Rosnay
Vertaler
Iris van der Blom
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Boomerang
Editie
21
Uitgever
Amsterdam: Artemis, 2010
349 p.
ISBN
9789047201663 (paperback)

Besprekingen

Met een titel als De laatste zomer en een idyllisch ogende omslagillustratie roept de Franse schrijfster Tatiana de Rosnay onherroepelijk bepaalde verwachtingen op. Protagonist en vertelfiguur is de veertiger Antoine Rey. Zijn vrouw heeft hem net verlaten voor haar vurige minnaar en hij mist het gezinsleven met zijn drie kinderen. Ook zijn job als architect kan hem niet meer te boeien. Ondanks de ontrouw van zijn vrouw houdt hij nog steeds van haar, en hij kan dan ook niet geloven dat ze hem definitief heeft verlaten voor een andere man. Het lijkt gesneden koek voor een midlifecrisis, maar het lot beslist er anders over. Melanie, de zus van Antoine, wordt veertig en hij besluit voor haar een verrassingsweekend te organiseren. Locatie is het Franse eiland Noirmoutier, waar zij als kinderen vele vakanties in hotel Saint-Pierre doorbrachten in het gezelschap van hun moeder en grootouders. Tot die laatste fatale zomer in 1973, toen hun moeder op 35-jarige leeftijd overleed. Sindsdi…Lees verder
Antoine bevindt zich in een moeilijke periode in zijn leven. Hij is verlaten door zijn vrouw van wie hij nog steeds houdt, worstelt met twee lastige puberkinderen en heeft een baan als architect die hem weinig voldoening meer geeft. Dan bezoekt hij met zijn zuster de plaats waar zij in hun jeugd hun vakanties doorbrachten aan de westkust van Frankrijk. Er komen veel herinneringen boven die hem aanzetten tot een speurtocht naar de vroegtijdige dood van hun moeder. Hij ontmoet Angèle, die hem helpt over zijn problemen heen te komen en een nieuwe betekenis geeft aan de begrippen leven, dood en liefde. De dood speelt een belangrijke rol in deze roman, maar is nergens sinister of angstaanjagend. Het verhaal is wat traag en komt moeizaam op gang, maar boeit uiteindelijk wel. De karakters en de emoties worden goed beschreven. Voor een ruime lezersgroep. Paperback, kleine druk in een ruime bladspiegel.

Over Tatiana de Rosnay

CC BY 3.0 - Foto van/door François Collard

Tatiana de Rosnay (Neuilly-sur-Seine, 28 september 1961) is een Frans journalist en schrijfster van romans. Ze heeft een Franse vader en een Britse moeder. Haar bestseller Haar naam was Sarah verkocht meer dan drie miljoen stuks in Frankrijk en bijna twee miljoen daarbuiten. In 2010 werd het boek verfilmd.

Boeken

Tatiana de Rosnay heeft zowel Franstalige als Engelstalige boeken geschreven. In het Nederlands vertaalde werken zijn:

  • Het appartement, vert. uit het Frans (Le voisin, 2000) door Noor Koch, 2012. ISBN 9789047202905
  • Overspel, vert. uit het Frans (Spirales, 2004) door Martine Woudt, 2014. ISBN 9789047204572
  • Haar naam was Sarah, vert. uit het Engels (Sarah's key, 2006) door Monique Eggermont en Kitty Pouwels, 2007. ISBN 9789047200796. Ook verschenen in het Frans, onder de titel: Elle s'appelait Sarah. Dit boek is verfilmd in 2010.
  • Lees verder op Wikipedia