In weerwil van de wensen van haar moeder, kiest Lavinia voor een huwelijk met Aeneas van Troje, over wie zij enkel verhalen hoorde. Haar keuze ontketent een oorlog.
Extra onderwerp
De Standaard der Letteren
Titel
Lavinia
Auteur
Ursula Le Guin
Vertaler
De Vertaalzusjes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lavinia
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, © 2023
332 p.
ISBN
9789022598719 (hardback)

Besprekingen

Een historische roman over het mythologische personage Lavinia. Lavinia is de dochter van koning Latium. Wanneer zij de leeftijd om te trouwen bereikt heeft, bezoeken meerdere huwelijkskandidaten het paleis. In weerwil van haar moeders wens, kiest Lavinia voor Aeneas van Troje, een krijger over wie ze alleen heeft gehoord van een dichter. Aeneas verschijnt in haar dromen en Lavinia weigert te trouwen met haar moeders voorkeurskandidaat, haar bloedverwant koning Turnus van Rutulia. Haar keuze ontketent een oorlog. Zachtaardig, beeldend en meeslepend geschreven. Ursula K. Le Guin (Berkeley, 1929 - Portland, 2018) was een internationaal bekende auteur, scenarioschrijver, dichter en vertaler. In totaal schreef ze 23 romans en 12 korte verhalenbundels. Ze won een groot aantal prijzen, waaronder zeven Hugo Awards en zes Nebula Awards, de twee bekendste onderscheidingen voor sciencefiction. Haar werk werd in meer dan dertig landen uitgegeven.

Over Ursula Le Guin

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gorthian

Ursula Kroeber Le Guin, geboren als Ursula Kroeber (Berkeley (Californië), 21 oktober 1929 – Portland (Oregon), 22 januari 2018) was een Amerikaans schrijfster van sciencefiction- en fantasyboeken. Als auteur wordt ze meestal als Ursula Le Guin of Ursula K. Le Guin aangeduid.

Haar vader, Alfred L. Kroeber, was antropoloog, haar moeder, Theodora Kroeber, schrijfster. Ze was gehuwd met Charles A. Le Guin, een historicus. Ze studeerde aan Radcliffe College en Columbia University, waar ze in 1952 haar MA haalde. Negen andere universiteiten hebben haar eredoctoraten toegekend. Ze heeft Frans en schrijven gedoceerd aan vele universiteiten. Haar oeuvre omvat 28 romans en 11 collecties korte verhalen.

Thema's in haar werk zijn vaak feministisch, psychologisch, sociologisch of anarchistisch van aard.

Bekende boeken van haar hand zijn onder andere de Aardzee-serie, Duisters linkerhand (The Left Hand of Darkness) en De o…Lees verder op Wikipedia