Boek
Nederlands
In de 18e eeuw raken in India de jonge Theo en Connie van elkaar gescheiden en terwijl Theo aan de Engelse kant van de Frans-Engelse oorlog strijdt, kiest zus Connie voor de Franse generaals.
Titel
Courtney's vuur
Auteur
Wilbur Smith
Medewerker
Tom Harper
Vertaler
Anne-Marieke Buijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Ghost fire
Uitgever
Amsterdam: Xander, 2019
429 p. : ill.
ISBN
9789401611541 (paperback)

Besprekingen

Samen met thrillerschrijver Tom Harper voegt de bestsellerauteur (1933) weer een deel toe aan de Courtney-reeks. Aanvankelijk gesitueerd in India, waar de Engelsen in het nauw komen door de gezamenlijke gevechtsacties van de Fransen en de Indiase vorsten. De jonge Theo en Connie Courtney worden in 1754 in Madras na de dood van hun ouders gescheiden en volgen ieder een ander pad. Connie klimt via een aantal Franse generaals op tot het Franse hof. Theo komt na de dood van zijn vriend terecht in amishgebied en trekt met een Noord-Amerikaanse indiaan ten strijde tegen de Fransen. De enige constante is de Frans-Engelse oorlog, waar Theo bloedige overwinningen aan de Engelse kant behaalt en Connie haar vrouwelijke listen aan de Franse zijde uitbuit. Boordevol actie en heldendaden, vlot beschreven en spannend. Voorzien van een plattegrond van het uiteindelijke strijdperk. Arendsoog meets Angelique!

Over Wilbur Smith

CC BY 2.0 - Foto van/door jimincairns

Wilbur Addison Smith (Broken Hill, 9 januari 1933 – Kaapstad, 13 november 2021) was een Zuid-Afrikaans schrijver wiens romans zich voornamelijk in Afrika afspelen.

Levensloop

Smith werd geboren in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia) en genoot zijn opleiding in Zuid-Afrika waar hij Michaelhouse en Rhodes University doorliep. Zijn eerste roman schreef hij terwijl hij werkzaam was voor de Salisbury Inland Revenue, de Rhodesische belastingdienst. Later woonde hij vooral in Londen maar hij voelde zich nog steeds sterk verbonden met de mensen en natuur van het Afrikaanse continent.

Smith overleed op 88-jarige leeftijd thuis in zijn woonplaats Kaapstad.

Bibliografie

Ballantyne-serie

  • 1980 A Falcon Flies; ook: Flight of the Falcon; (Ned. vert.: 1982; De klauw van de valk; door: Hugo Kuipers)
  • 1981 Men of Men; (Ned. vert.: 1982; Lees verder op Wikipedia