Een reddingsteam op de IJslandse hoogvlakten gaat op zoek naar een groep vermiste mensen die midden in een sneeuwstorm op pad is gegaan. Tegelijkertijd gebeuren er op een schiereiland mysterieuze dingen.
Titel
De prooi
Auteur
Yrsa Sigurdardóttir
Vertaler
Willemien Werkman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Ijslands
Oorspr. titel
Bráðin
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2022
363 p.
ISBN
9789403152516 (paperback)

Besprekingen

Hoezo naakt en dood in de sneeuw?

In een desolaat en afgelegen IJslands gebied worden de lichamen van vier wandelaars, twee koppels, gevonden. Wat volgt is een ijzingwekkend boek, waarin Yrsa Sigurdardóttir de lezer beduusd achterlaat.

Een reddingsteam wordt uitgezonden naar een afgelegen gebied om naar vier verdwenen wandelaars te zoeken. Het duurt niet lang voor ze Dröfn en haar reisgenoten vinden. Ze zijn doodgevroren, maar het is vreemd. De lijken liggen ver uit elkaar en zijn bijna naakt. Wat bezielde de twee echtparen om in de koudste periode van het jaar de bergen in te gaan? En waar zijn hun kleren?

De vier waren een typisch voorbeeld van succesvolle jonge IJslanders. Alle vier waren ze knap, met prachtige banen, fraaie huizen, veel geld, veel gereis. Als ze in een kroeg een man ontmoeten die onderzoek gaat doen in de bergen, begint het opbieden tussen de twee mannen; de een kan toch niet onderdoen voor de ander? Kort daarop vertrekken ze naar de bergen, in peperdure outdoor-uitrusting, zich verheugend op spectaculaire Instagram-plaatjes.

De IJslandse misdaadschrijfster Yrsa Sigurdardóttir schetst in De prooi haarscherp hoe de virtuele wereld hun blik heeft vertroebeld. De jonger…Lees verder

Een Scandinavische thriller over de zoektocht naar een groep vermiste mensen op de afgelegen hoogvlakten van IJsland. Wat bezielde deze groep om midden in een sneeuwstorm, bij extreme kou, op pad te gaan? Ondertussen vinden er op het schiereiland Stokksnes mysterieuze gebeurtenissen plaats, zoals een kinderschoen die opduikt nadat hij tientallen jaren geleden begraven is en het ontstaan van een groot zwart gat in de rotskust. Meeslepend en relatief talig geschreven. Voor een brede tot literaire thrillerlezersgroep.Yrsa Sigurðardóttir (Reykjavik, 1963) is een internationaal bekende IJslandse schrijver en jeugdauteur. Ze schreef tientallen boeken. Haar werk werd in meer dan dertig landen uitgegeven en won meerdere literaire prijzen, zoals de Blóðdropinn en de Palle Rosenkrantz-prisen.

Over Yrsa Sigurdardóttir

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door TimDuncan

Vilborg Yrsa Sigurðardóttir (24 augustus 1963) is een IJslandse schrijfster van misdaad- en jeugdromans.

Biografie

Yrsa Sigurðardóttir werd in 1963 geboren. Ze studeerde in 1983 af aan de Menntaskólinn ín Reykjavík en begon vervolgens aan de studies civiele techniek aan de Universiteit van IJsland waar ze in 1988 een Bachelor of Science behaalde. Ze vervolgde haar studie aan de Concordia University in Montreal en behaalde er in 1997 de academische graad van Master of Science. In 2020 woont ze met haar man en twee kinderen in Seltjarnarnes in de buurt van Reykjavík en werkt als civiel ingenieur bij de Kárahnjúkadam in het oosten van IJsland. Hier schrijft ze sinds 1998 haar boeken in haar hut.

Carrière

In 1998 publiceerde ze haar eerste kinderboek en in 2003 werd haar boek Biobörn bekroond met de IJslandse kinderboeke…Lees verder op Wikipedia