Livre
Néerlandais
De belevenissen van een aantal zonderlinge figuren uit de straat Cannery Row, waar ieder op eigen wijze probeert het hoofd boven water te houden ten tijde van de Grote Depressie.
Titre
Cannery Row
Auteur
John Steinbeck
Traducteur
Peter Bergsma
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Cannery Row
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2023
196 p.
ISBN
9789028231016 (hardback)

Commentaires

Steinbeck schenkt mededogen en whisky

 

In het 78 jaar oude kleinood Cannery Row vond John Steinbeck de perfecte balans tussen humor, wijsheid, vertelplezier en anekdotiek.

In zowat elke middelbare school is er altijd wel een leerkracht die prille literatuurliefde in de kiem probeert te smoren door Van muizen en mensen (1937), De parel (1947) of één van John Steinbecks andere prekerige parabels als verplicht leesvoer aan te duiden. Die korte vertellingen van de Amerikaanse Nobelprijslaureaat wegen fysiek misschien minder zwaar door dan in Bijbelse beeldspraak gemarineerde kleppers als De druiven der gramschap (1939) of Ten oosten van Eden (1952), maar hun zwaarwichtige symboliek en opzichtige morele lessen maken de novelles niet bepaald lichter verteerbaar.

De 'sympathieke humor' waar het Nobelcomité de schrijver voor prees toen hem in 1962 de hoogste literaire onderscheiding werd toegekend, is niet altijd evident in Steinbecks bekendere werken, maar in Cannery Row , de recent opnieuw vertaalde parel uit 1945, spat de levenslust van elke pagina. Plots zijn de bij Steinbeck onver…Lire la suite

Een sociale roman van de beroemde auteur John Steinbeck over figuren die moeten zijn te overleven aan de zelfkant van de maatschappij ten tijde van de Grote Depressie. De Californische stad Monterey leeft van de vangst van sardines, die worden ingeblikt langs her rumoerige Cannery Row, de straat waar de roman zich afspeelt. Het zijn de jaren van de Grote Depressie, en de lezer leeft mee met de belevenissen van een aantal zonderlinge types, zoals de Chinese kruidenier Lee Chong, de zeebioloog Doc, de bewoners van het bordeel van Dora en vooral van Mack en zijn jongens, een groep van vier die leeft aan de rand van de maatschappij, zijn eigen wetten en regels stelt en er een bijzondere levenswijze op na houdt. Vloeiend en beeldend geschreven, met sterke karaktertekeningen. Vooral voor literaire lezers. John Steinbeck (1902-1968) was een van de grootste Amerikaanse auteurs van de vorige eeuw. In 1962 won hij de Nobelprijs voor Literatuur. 'Cannery Row' werd oorspronkelijk gepubliceerd …Lire la suite

À propos de John Steinbeck

John Steinbeck (en anglais : [ˈstaɪnbɛk]), né le 27 février 1902 à Salinas (Californie) et mort le 20 décembre 1968 à New York, est un écrivain américain.

Il remporte le prix Nobel de littérature en 1962 « pour ses écrits réalistes et imaginatifs, alliant à la fois un humour sympathique et une perception sociale aiguë ». On le considère comme « un géant des lettres américaines » et plusieurs de ses œuvres sont des classiques de la littérature occidentale.

Au cours de sa carrière, il publie 27 livres, dont 16 romans, six livres non romanesques et deux recueils de nouvelles. Il est largement connu pour les romans comiques Tortilla Flat (1935) et Rue de la sardine (1945), la saga familiale À l'est d'Éden (1952), ainsi que pour les courts …En lire plus sur Wikipedia