Livre
Néerlandais

Eindtijd : de nieuwe klassenstrijd en het pad van politieke instabiliteit

Peter Turchin (auteur)

Eindtijd : de nieuwe klassenstrijd en het pad van politieke instabiliteit

Beschrijving van een wiskundige methode om politieke instabiliteit te voorspellen.
Titre
Eindtijd : de nieuwe klassenstrijd en het pad van politieke instabiliteit
Auteur
Peter Turchin
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
End times : elites, counter-elites and the path of political disintegration
Éditeur
Amsterdam: Spectrum, 2023
415 p.
ISBN
9789000387328 (paperback)

Commentaires

Een wetenschappelijke en geschiedkundige verkenning van politieke gemeenschappen. Met behulp van de zogenaamde cliodynamica, waarin dynamische processen worden getoetst aan wiskundige modellen, laat de auteur zien hoe politieke gemeenschappen werken en waardoor ze uiteenvallen. Turchin toont aan dat wanneer het evenwicht tussen de heersende elites en de meerderheid van de bevolking te ver doorslaat in het voordeel van de elites, politieke instabiliteit onvermijdelijk is. Op dit moment bevinden we ons in de eindtijd, maar het is nog niet te laat om het tij te keren. Met diepgang geschreven. Geschikt voor een geoefende lezersgroep. Peter Turchin (Moskou, 1957) is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Connecticut en onderzoeker bij de Complexity Science Hub in Wenen en de Universiteit van Oxford. Hij is opgeleid als theoretisch bioloog en is werkzaam op het gebied van de sociaalhistorische wetenschap. Turchin is de grondlegger van de cliodynamica. Van zijn hand verschenen meerdere…Lire la suite

À propos de Peter Turchin

Piotr Valentinovitch Tourtchine (en russe : Пётр Валенти́нович Турчи́н, né en 1957) est un anthropologue évolutionniste russo - américain spécialisé dans l'évolution culturelle et la cliodynamique — modélisation mathématique et analyse statistique de la dynamique des sociétés historiques. Il est professeur au département d'écologie et de biologie évolutive, ainsi qu'aux départements d'anthropologie et de mathématiques, à l'université du Connecticut. Il est directeur de l'Evolution Institute (en) depuis 2020.

Jeunesse et formation

Piotr Tourtchine naît en 1957 à Obninsk, en Russie. En 1964, sa famille déménage à Moscou. En 1975, il s'inscrit à la faculté de biologie de l'Université d'État de Moscou. Il y étudie jusqu'en 1977, lorsque son père, le dissident soviétique Valentine Tourtchine, est exilé d'Union soviétique.

En 19…En lire plus sur Wikipedia