Flipback
Néerlandais

Oorlog en terpentijn

Stefan Hertmans (auteur)

Oorlog en terpentijn

Dans la série:
Herinneringen aan de grootvader van Hertmans, een leven dat getekend bleek door armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde.
Titre
Oorlog en terpentijn
Auteur
Stefan Hertmans
Langue
Néerlandais
Éditeur
[Amsterdam]: Dwarsligger, © 2017
549 p. : ill. ; 12 cm
ISBN
9789049805807 (paperback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Aan de hand van hem nagelaten memoires van zijn grootvader Urbain reconstrueert de Vlaamse schrijver (1951) in beeldrijke taal het leven van zijn grootvader, die rond 1900 in armoede opgroeide in Gent. Hertmans verbindt op indrukwekkende wijze vroege jeugdervaringen van zijn grootvader met de latere, toen Urbain als jong soldaat hachelijke dagen en nachten in de loopgraven overleefde. Zo worden de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog aangekondigd met de beschrijving van een argeloze Urbain, die terecht komt in een oude gelatinefabriek, waar dierenkoppen worden gekookt. ‘Een zwarte stierenkop rolde tot tegen een tafelpoot. Meteen kropen de witte maden ertegenaan als een onstuitbaar leger dat uit een andere wereld naar hier was gestuurd om alles te bedekken en zich loos te vreten (...)’. Ook beschrijft Hertmans de transformatie van tijdgeest en stadslandschap, waarbij de schone natuur in vredestijd niets verraadt van het bloed en lijden dat de vruchtbare aarde opslorpte. Tegelijkertijd d…Lire la suite

À propos de Stefan Hertmans

Stefan Hertmans est un écrivain belge néerlandophone né à Gand le 31 mars 1951. Il est l'auteur de plusieurs recueils de poésie, d'essais et de romans qui ont été souvent récompensés et sont traduits dans de nombreuses langues.

Biographie

Stefan Hertmans est né à Gand le 31 mars 1951. Il fait une scolarité mouvementée dans une école catholique puis suit les cours de l'Athénée royal de Gand. Il fait ensuite des études de philologie germanique à l'Université de Gand,.

Dans les années 1970, il joue du jazz dans différents groupes mais abandonne finalement la guitare au profit de la poésie,,.

Il écrit de la poésie depuis l'adolescence mais ne publie son premier roman, in…En lire plus sur Wikipedia